Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao 300.000 KM za čistiji Gradačac

gradacac

Gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, koje već dugo nije u potpunosti funkcionalno, uskoro će biti rekonstruirano i praktično novo. S tim u vezi, Općina Gradačac poduzela je aktivnosti na sanaciji te je od Vlade Republike Češke, kroz Češku razvojnu agenciju, dobila vrijednu donaciju u opremi.

Međutim, Općina Gradačac se, između ostalog, obavezala na direktno finansijsko ulaganje sredstava za izvođenje građevinskih radova za infrastrukturu postrojenja.

S obzirom na to da je izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji prečistača procijenjeno na oko 1.000.000 KM, Općina se s ovim projektom prijavila na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), koji je počeo u martu, te joj je Odlukom Upravnog odbora Fonda dodijeljeno 300.000 KM, i to za zatvaranje finansijske konstrukcije za građevinske radove.

Time su ispunjeni uvjeti za korištenje donacije Češke razvojne agencije vrijedne oko 1.000.000 eura.

Predstavnici Fonda prije nekoliko dana izvršili su obilazak terena u Gradačcu, odnosno lokacije na kojoj se izvode radovi na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i utvrdili da se projekt realizira u skladu sa zadanim rokovima i predviđenom dinamikom.

Nakon realizacije doći će do smanjenja onečišćenja površinskih voda rijeke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, što će omogućiti održivost i dalji razvoj cijelog područja općine.

Osim produkcije komunalnih otpadnih voda u Gradačcu, značajna je i produkcija industrijskih otpadnih voda iz lokalne industrije – mljekarstva, prerade voća i povrća, kemijske industrije, proizvodnje alata…

S obzirom na starost postrojenja i posebno neadekvatnost, starost i neefikasnost opreme, ranijim mjerenjima je utvrđeno da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu ne zadovoljava granične vrijednosti parametara kvalitete otpadnih voda propisane vodnim dozvolama te važećim propisima, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.