Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Formira se radna grupa za gradnju brze ceste Beograd – Sarajevo

13/12/2016

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o cestovnom prijevozu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prije potpisivanja, ministar Jusko i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održali su radni sastanak s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zoranom Mihajlović i ministrom trgovine, turizma i transporta Rasimom Ljajićem.

“Posebno je značajno što se ovim sporazumom precizira način obavljanja linijskog pograničnog prevoza između dvije susjedne općine koji se obavlja bez dozvola, na osnovu redova vožnje odobrenih od strane oba nadležna organa i bez obaveze poštivanja principa reciprociteta. Precizirana je odredba koja se odnosi na pitanje poreza, taksi i drugih dadžbina po kojima su prevoznici država ugovorenih strana koji obavljaju prijevoz putnika i tereta na principu reciprociteta izuzeti od poreza, naknada i taksi vezanih za vlasništvo i upravljanje vozilima”, pojasnio je Jusko nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma.

Prema njegovim riječima, Sporazum predviđa postojanje mješovite komisije, koju čine predstavnici obje ugovorne strane, koja prati provođenje Sporazuma i predlaže rješenja za moguće probleme.

Osvrnuo se i na sastanak u Beogradu krajem septembra kazavši da su ministrica Mihajlović i on dogovorili niz aktivnosti koje treba da realiziraju na terenu.

“Potpisivanje ovog Sporazuma je samo jedna od njih. U narednom periodu imamo dosta toga što ćemo riješiti i što će našu saradnju učiniti efektivnijom, efikasnijom”, poručio je Jusko.

Govoreći o potpisanom Sporazumu, Jusko je kazao da će njegovom primjenom protok roba i putnika biti puno fleksibilniji.

Dotakao se i razgovora o mogućnosti izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd podsjetivši da su inicijatori bili Ljajić i Šarović.

“Da bi se ekonomska situacija u bilo kojoj zemlji razvijala na pravi način transportna infrastruktura je jedan od ključnih faktora. Nakon sastanka u Turskoj koji su imali uvaženi ministri, ministrici Mihajlović i meni prenijeta je inicijativa da su turski investitori spremni na finansiranje projekta brze ceste Sarajevo – Beograd. Oba ministarstva su itekako zainteresovana za povezivanje dvije zemlje, posebno brzom cestom. U narednom periodu, mi ćemo definisati rutu”, pojasnio je Jusko.

Srbijanska ministrica Zorana Mihajlović je kazala da je na današnjem sastanku razgovarano o vrlo važnim infrastrukturnim projektima, ocijenivši kako je potpisanim Sporazumom potpuno liberalizovan prevoz između Srbije i BiH.

“Potpuno je liberalizovan prevoz između BiH i Srbije, što je veoma važno, osim dozvola koje ostaju za treće zemlje o čemu ćemo uvek razgovarati i pregovarati zajedno. Razgovarali smo o vrlo važnim infrastrukturnim projektima. Za nas značajno, za ministra a i za mene, jeste most Ljubovija – Bratunac. Očekujemo i nadamo se da rokovi neće biti probijeni i da ćemo sledeće godine sigurno taj most otvarati”, pojasnila je Mihajlović.

Naglasila je da je to vrlo važno za obje države, a prije svega, za ekonomski razvoj i trgovinu koja može biti povećana.

“Napravili smo i izveštaj o stanju mostova na prelazima sa BiH, što je vrlo važno, zato što ćemo sada, nakon ovoga, da se dogovorimo o načinu kako ćemo da te mostove, ukoliko je potrebno, rekonstruišemo, da vidimo kakvo je stanje i šta nam je dalje činiti”, kazala je Mihajlović.

O inicijativi za izgradnju brze ceste Sarajevo – Beograd, Mihajlović je kazala da još nisu sigurni koja je idealna i najbolja ruta, ali da je danas dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe između dva ministarstva.

“Očekujemo da ćemo u tom smislu videti šta treba od tehničke dokumentacije, kako ćemo to finansirati. Nadam se da će to itekako pomoći, regionalno povezivanje nije samo pitanje razvoja ekonomije nego i stabilnosti svake vrste u našem regionu i može da doprinese razvoju, većem broju radnih mesta i boljoj povezanosti”, poručila je Mihajlović.

Govoreći o tome kada bi se moglo govoriti o gradnji ove brze ceste, Mihajlović je podsjetila da su završili put do Preljine te da će 2017. imati od Obrenovca do Preljine, a od Preljine do Požege počinju naredne godine.

“Most Ljubovija – Bratunac imaće samo jedan granični prelaz što će pomoći ubrzavanju prelaska granice”, dodala je Mihajlović.

Komentari