Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Formiran disciplinski predmet protiv sutkinje Lejle nakon ubistava u Gradačcu

gradacac policija ubistvo
Foto: Pixsell/PIXSELL
Arhiva

– To je takva haranga na tu sudiju Lejlu Numanović, potpuno neopravdano. Žena donijela odluku na osnovu zakona i zakonito – zaključila je Kojić

Ured disciplinskog tužioca (UDT) formirao je predmet protiv sudije Općinskog suda u Gradačcu zbog medijskih napisa o postupanju u vezi s ranijim određivanjem mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je prošle sedmice ubio tri osobe u tom gradu.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) su za Detektor kazali kako je UDT po službenoj dužnosti, zbog napisa u medijima o postupanju sudije Općinskog suda Gradačac, formirao predmet.

– Ured će istragom utvrditi relevantne činjenice predmeta, kako bi se ispitali navodi o povredi službene dužnosti sudije u postupku donošenja odluke – rekli su iz VSTV-a, ne imenujući nosioca pravosudne funkcije.

Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu, za Detektor je kazala da nije obaviještena o istrazi UDT-a ili formiranju disciplinskog predmeta.

– Kao predsjednik Suda nisam obaviještena da je protiv sutkinje formiran predmet i da se provodi disciplinski postupak – pojasnila je Kojić i potvrdila kako je sutkinja Lejla Numanović donijela rješenje prema kojem je odbijeno da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović.

Ona je dodala kako će se uskoro javno očitovati o cijelom slučaju i dati pojašnjenja jer su se, kako je rekla, na društvenim mrežama i u medijima pojavile razne verzije spornog rješenja, zbog čega će objaviti i originalnu odluku.

– To je takva haranga na tu sudiju Lejlu Numanović, potpuno neopravdano. Žena donijela odluku na osnovu zakona i zakonito – zaključila je Kojić.

U različitim medijima prethodnih dana navedeno je kako je sutkinja Lejla Numanović četiri dana prije ubistava donijela rješenje kojim je odbila prijedlog Policijske uprave Gradačac da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović. Portal Istraga.ba objavio je kako je policija 7. augusta od Općinskog suda u Gradačcu zatražila da Sulejmanoviću zabrani prilazak supruzi Nizami Hećimović, zajedno sa rješenjem kojim su ovakve mjere odbijene.

Sulejmanović je četiri dana kasnije, 11. augusta, hicima iz pištolja usmrtio Hećimović i još dvije osobe, dok je tri osobe ranio, što je potvrđeno zvanično iz policije i Tužilaštva u Tuzli.

Cijeli slučaj pokrenuo je ubistvom supruge, što je priznao i prenosio uživo na društvenoj mreži Instagram. Nakon toga, tokom bjekstva od brojnih pripadnika policije koji su tragali za njim, Sulejmanović je, prema Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, u Gradačcu usmrtio još dvije osobe – oca i sina, prilikom čega su i ranjene tri osobe – jedan policajac te dvoje građana. U međuvremenu, on se putem Instagram livea još jednom javio i priznao da je ubio tri osobe, a ovaj video u jednom trenutku gledalo je više od 15.000 korisnika ove društvene mreže.

Nekoliko sati nakon prvog ubistva policija je locirala Sulejmanovića na širem području Gradačca, nakon čega je on počinio samoubistvo, kazali su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prema informacijama koje je saopćio glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, Sulejmanović je odranije poznat policijskim, ali i tužilačkim istražiteljima zbog ranijih presuda i prijava za različita krivična djela.

– Osuđivan je prije petnaestak godina i za krivično djelo ‘pokušaj ubistva’. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti. Imao je i prijave za nasilje u porodici”, dodao je Arnautović.

Pojasnio je da su prijave za nasilje u porodici uvijek obustavljane zbog odustajanja svjedoka da svjedoče.

Samo nekoliko sati nakon ubistava u Gradačcu, u nekoliko bh. gradova održani su mirni protesti, a novi protesti u Sarajevu, Mostaru, ali i drugim gradovima najavljeni su za ponedjeljak, 14. augusta, kako bi se ukazalo na ubistva žena iz mržnje u BiH.