BiH

kanton sarajevo

Forto i Vranić: Spremni smo optimalno odgovoriti na četvrti val koronavirusa

07/07/2021

Kako je naglasio premijer Forto, sada trebaju biti poduzete mjere kako bi svi bili spremni za novi val

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i zastupnici u Skupštini KS održali su danas radni sastanak s direktorima i predstavnicima najvećih javnih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo na kojem su razgovarali o pripremama, mjerama i odgovorima na četvrti val koronavirusa, koji se, prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću može očekivati u augustu ili septembru mjesecu.

Kako je tom prilikom naglasio premijer Forto, sada trebaju biti poduzete mjere kako bi svi bili spremni za novi val.

– Od posebne je važnosti što smo danas čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kliničkog centra, Opće bolnice i domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa. Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih – poručio je Forto.

Zdravstveni sektor je, prema riječima nadležnih, spreman za povećan broj novozaraženih. Kako bi bili osigurani još bolji uslovi zdravstvenog zbrinjavanja u otežanim okolnostima, iskazane su potrebe za dodatnim zdravstvenim kadrom, za opremanjem dodatnih prostora, za nabavkom novih respiratora, kao i većeg broja brzih testova.

Zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva i relativno poroznih granica, Bosna i Hercegovina spada u države nekontrolisanog širenja koronavirusa. Zbog toga je angažovanje svih zdravstvenih kapaciteta, uz kontinuiranu kampanju o nužnosti pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, imperativ u sistemu zaštite.

– Kanton Sarajevo je bio i jeste vodeći i najorganizovaniji nivo vlasti kada govorimo o sveobuhvatnom odgovoru na epidemiju koronavirusa, od preventive do zdravstvenog zbrinjavanja. Pred nama je novi val epidemije i mi smo u potpunosti spremni odgovoriti na njega. Naš zdravstveni sistem je dobro uvezan, imamo finansijska sredstva za ove namjene i siguran sam da zajedno možemo uspješno odgovoriti i najvećim izazovima koronavirusa – naveo je Forto, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.