Forum Građana Zenice: Katastrofe se rješavaju drakonskim kaznama

zenica

Forum Građana Zenice oglasio se saopćenjem u vezi s tehnološkim incidentom koji je proteklih dana donio novo zagađanje zraka iz proizvodne zone kompanije ArcelorMittal Zenica.

Forum Građana izrazio je negodovanje i razočarenje, kako sa šokantnom emisijom štetnih sastojaka, tako i s vrlo površnim i šturim saopćenjem iz ArcelorMittala.

– Katastrofe se rješavaju drakonskim kaznama i smjenom dijela rukovodstva odgovornog za nastanak istih, uz obavezu da će se učiniti sve da se tako nešto ne ponovi. Smatramo da građani ovog grada imaju pravo na zdrav život, a posebno treba naglasiti da zaslužujemo da budemo zastićeni od strane naših vladajućih organa, koje smo mi birali i kojima smo dali povjerenje – ističu u saopćenju iz Foruma Građana Zenice.

Njihovo negodovanje i razočarenje je “udvostručeno pasivnosću vladajućih i odgovornih institucija i neodlučnošću istih da se protiv prekršitelja poduzmu zakonske mjere”.

Oni navode da katastrofa izazvana havarijom u pogonu ArcelorMittala, “koliko god da je štetna, manje boli od osjećaja da su iznevjereni od strane onih koji su postavljeni tu da štite interese građana”.