Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum mladih SDP-a: Koji su pravi razlozi ukidanja Studentske poliklinike

skupstina_ks

Forum mladih SDP BiH uputio je otvoreno pismo premijeru KS Elmedinu Konakoviću u kojem mole da on kao najodgovornija osoba u Vladi odgovori na pitanja vezana za reforme zdravstvenog sistema i gašenje Studentske poliklinike.

– Obraćamo Vam se kao najodgovornijoj osobi u Vladi Kantona Sarajevo i molimo Vas da odgovorite na naša pitanja vezana za reforme zdravstvenog sistema i gašenje Studentske poliklinike. No, prije pitanja, želimo Vas upoznati sa našim stavom.

Odluku o ukidanju Studentske poliklinike smatramo veoma lošom, jer je njeno postojanje za studente vrlo bitno.

U Studentskoj poliklinici, studentima je omogućena kompletna zdravstvena zaštita na jednom mjestu kroz usluge ljekara porodične medicine, ginekologa, dermatologa, stomatologa i drugih. Postojanje svih navedenih usluga na jednom mjestu omogućava obavljanje zdravstvenih pregleda u veoma kratkom vremenskom periodu.

Kao odgovoran politički podmladak, Forum mladih SDP BiH Sarajevo, od Vas, kao premijera Vlade KS, traži da javnost upoznate sa odgovorima na pitanja koja interesuju nas, kao i mnoge studente, njihove roditelje i uposlenike u zdravstvenim ustanovama.

Ukidanjem Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, student će za osnovne zdravstvene usluge morati promijeniti dvije ili tri zdravstvene ustanove. O kakvom onda poboljšanju usluga pričate, ukoliko, umjesto u jednoj, student pregled mora obaviti u više zdravstvenih ustanova? Šta ćete učiniti da student ne mora bespotrebno gubiti vrijeme na obilazak ustanova zdravstvenog sistema u KS?

Ambulante porodične medicine su uglavnom koncipirane tako da posjeduju jedan, do tri tima porodične medicine. U većini ambulanata ne postoji dovoljno prostora za povećanje njihovog kapaciteta, a trenutni zdravstveni sistem je prebukiran, jer u 15 minuta, koliko traje razmak između naručivanja dva pacijenta, ljekar mora pregledati pacijenta, propisati terapiju ili ga uputiti na drugi nivo zdravstvene zaštite i evidentira stanje u karton. Kako ćete riješiti problem prebukiranosti i kako ćete povećati kapcitete ambulanata, kada u većini ne postoji dovoljno prostora za povećanje kapaciteta? Kako će se u ovako opterećen sistem uklopiti desetine hiljada studenata Univerziteta u Sarajevu?

Veliki broj studenata ima prebivalište van Kantona Sarajevo. Kojim ambulantama/domovima zdravlja će pripadati studenti, koji borave u Kantonu za vrijeme školovanja? Da li to znači da su studenti iz Kantona Sarajevo bitniji od studenata koji dolaze iz drugih dijelova BiH? Da li i Vi razmišljate logikom da je student iz Sarajeva bitniji od deset studenata iz ostalih dijelova BiH?

Šta će biti sa zgradom Poliklinike, koja je vrlo privlačna nekretnina u centru Sarajeva? Da li će možda zgrada biti pripojena UKCS-u, odnosno, iskorištena za potrebe neke od klinika, ili će možda biti prodata, pa uskoro možemo očekivati da tu nikne neki poslovno-stambeni objekat?

Forum mladih SDP BiH Sarajevo smatra da su ovakve reforme udarac na socijalnu državu i egzistencijalne osnove marginaliziranih grupa. U ovom slučaju, na udaru reformi našli su se studenti i zdravstvo. Da li je cilj ovih reformi ojačavanje privatnog sektora u zdravstvu, čime se pravo na zdravlje ograničava samo na imućne?

Studentska poliklinika je jedino mjesto gdje je studentima koji žive van Kantona Sarajevo omogućeno da koriste zdravstvene usluge. Također, želimo istaći da su studenti prilikom upisa obavljaju sistematski pregled, uglavnom u Studentskoj poliklinici, koji košta 20 KM. Međutim, ovaj sistematski pregled se može obaviti u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, čime ova institucija nema nikakav “monopol”, kao što se javnosti želi predstaviti.

Kao političar koji se nalazi na čelu Kantona Sarajevo morali biste znati da najavljene reforme udaraju na jednu od najugroženijih kategorija društva. Stoga, tražimo da se studentska Poliklinika izdvoji iz najavljenih zdravstvenih reformi, jer ćete Vi biti direktno odgovorni za sve novonastale probleme studenata, kojih će sigurno biti – navodi se u pismu.