Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fra Bazilije uskoro slavi stoti rođendan

g7OUmKRX_sveenik

Život treba živjeti uvijek svjestan kako ćeš umrijeti, rečenica je koja s tako malo riječi tako dobro opisuje život fra Bazilija Pandžića, svećenika koji proslavlja svoj stoti rođendan. Ovom rečenicom vodio se kroz cijeli život, život u kojemu je ostvario, proživio i preživio toliko toga, što ne bi dovoljno dobro opisali ni najbolji pisci svijeta. Prvih 100 ljeta života kaže fra Bazilije brzo mu je proletilo… i danas se jako dobro osjeća. Nedavno je posjetio i rodne Drinovce, piše portal Naše TV.

Kao mali nije volio nizati duhan čime se bavila njegova porodica, a volio je čitati i učiti. Po završetku srednje škole franjevački habet obukao je na Humcu, gdje danas živi. Nastavio je služiti u Mostaru, nakon čega odlazi na daljnje školovanje u Rim. U to vrijeme Hercegovinu su pogodili nemili događaji…

Od porodice je bio odvojen desetljećima. Tek jednog dana u posjetu u Rim stigla mu je nećakinja koja ga je željela upoznati.

– To je za mene poseban trenutak. Nakon pune 23 godine, napokon sam vidio nekog od svoje porodice, sjeća se fra Bazilije.

Danas živi i piše nove stranice svojih Ljetopisa u franjevačkom samostanu na Humcu. Također i informatički je pismen, pa sa prijateljima i 13 godina mlađim bratom komunicira preko Skype-a. Kaže fra Bazilije lijepo mu je biti ponovo u Hercegovini. Povodom proslave stotog rođendana, između ostalog fra Baziliju u čast izrađena je i poštanska markica s njegovim likom.