Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fra Ivo Marković: Čović je potplatio župnike

BiH

fra-ivo-markovic

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivo Marković optužio je da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potplatio župnike tokom kampanje za izbore.

“Pogledajte sad, koliko je Čović obišao katoličkih župa. Tamo je potplatio malo župnike i stvorena je atmosfera, a isto tako i kod Bošnjaka, da je katolički kler najpotkupljiviji, najnevjerodostojniji dio društva. To je jako ružno”, rekao je fra Marković u programu N1 televizije, prenosi Patria.

Fra Ivo Marković smatra da se najviše religije izgubilo u džematima, župama i parohijama, dodajući da nacionalne stranke za svoje potrebe razaraju religije.

“Pogledajte tog Čovića, Dodika… Ja ne znam kakvu perspektivu oni vide, ali vrlo vjerovatno vide u razbijanju društva i šansi za korupciju”, kazao je.

„Stranke upravljaju policijom, tužiteljstvom, sudstvom. Zalaze u škole, zdravstveni sistem, zapošljavaju ljude. Sve što je zaposleno u BiH na društvenoj razini je stranačko“, kritikova je fra Marković.

Marković tvrdi da se manipulacija strahom dovode ljudi u iracionalni okvir te da se plaše se da su ugroženi. Kritikovao je visokog predstavnika u BiH i međunarodnu zajednicu, jer ne rješavaju probleme u BiH.

“Oni su dužni kada mi ne možemo riještiti svoje probleme, da nam pomognu. Zato su ovdje došli“, istakao je fra Marković. Poručio je kako bi volio da Hrvatska ne pomaže Čovića već Hrvate u BiH.

Na pitanje o budućnosti BiH nakon izbora kazao je da ako se ova država malo smiri i napravi funkcionalnom, postat će vrlo privlačna za investicije.

Gvardijani četiri franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini upozorili su uoči izbora u BiH da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH „krivotvorinama i manipulacijama pokušala prikazati da je podupiru franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrene na izborima u BiH“.

Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. oktobra uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora poduprli HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

„Mi gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama Hrvatske demokratske zajednice BiH“, naveli su u pisanoj izjavi franjevci.