Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Franceschini: Novi projekti za Zemaljski muzej BiH i Ars Aevi

Franceschini111

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i italijanski ministar kulturnih dobara, aktivnosti i turizma Dario Franceschini razgovarali su danas u Sarajevu o kulturnoj saradnji dvije države, a akcent je bio na pokretanju projekata što ih finansira Italija u okviru bilateralnog Sporazuma o suradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta koji je stupio na snagu u aprilu ove godine.

Ministar Franceschini istaknuo je na pres konferenciji da su stupanjem na snagu Sporazuma o kulturnoj saradnji s BiH pokrenuti projekti podrške Zemaljskom muzeju BiH i Kolekciji Ars Aevi.

– Prvom ćemo, putem Instituta za restauraciju iz Rima, osigurati kapacitete i instrumente za konzervaciju nekoliko zbirki. Za Ars Aevi fokus će biti na edukaciji iz oblasti upravljanja kulturnim dobrima i na komunikaciji putem interneta i društvenih mreža – kazao je.

Franceschini-osmanovic1

Dodao je da je cilj pretvoriti te institucije u moderne i održive muzejske prostore da bi ponovo bili radionice ideja i motor društvenog i ekonomskog razvoja države.

Italijanski resorni ministar naglasio je da je drugi projekt, finansiran od Italijanske kooperacije usmjeren na Ars Aevi, važnu zbirku djela suvremene umjetnosti nastale pod opsadom Sarajeva. Za taj muzej Renzo Piano poklonio je idejni projekt.

Ministar Franceschini i ministar Osmanović dogovorili su i mogućnost proširivanja italijanske podrške i na druge bh. institucije kulture koje su trenutno suočene s poteškoćama.

– Predstavio sam ministru Osmanoviću mjere poduzete u Italiji za modernizaciju upravljanja kulturnom baštinom, otvaranjem mogućnosti doprinosa i od privatnih poduzeća i korištenja novih informacijskih tehnologija – rekao je ministar Franceschini.

Ministar Osmanović kaže da je italijanskog kolegu informirao o tome da je danas u BiH dan žalosti zbog ubistva dva pripadnika Oružanih snaga BiH, zajednički su osudili taj nemili događaj, kao i teroristički čin nedavno u Francuskoj.

– Jedino se zajedničkim snagama možemo oduprijeti takvoj pošasti koja se širi Evropom – naglasio je Osmanović. Istaknuo je visok nivo suradnje s Italijom, te posebno značaj današnjeg razgovora koji se odnosio na oblast kulture i projekte iz te oblasti.

Posjeta italijanskog resornog ministra Sarajevu upriličena je u okviru mjeseca italijanske kulture u BiH, a za večeras je najavljeno da dva ministra otvore izložbu “Remek – djela iz Kolekcije Farnesina” u Umjetničkoj galeriji BiH. To je centralni događaj “Mjeseca italijanske kulture u BiH” – MIK 2015, kojim Italija obilježava 20 godina dejtonskog mira u BiH.