Francuska i Njemačka proslavljaju svoje prijateljstvo i podržavaju projekt RYCO

francusko njemacko prijateljstvo

U povodu Dana francusko-njemačkog prijateljstva, ambasada Njemačke, ambasada Francuske i Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ/DFJW) organizirali su u Sarajevu susret s predstavnicima vlada i civilnog društva šest država zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo).

– Pomirenje i saradnja između Njemačke i Francuske izgrađeno je putem mladih. U posljednjih 50 godina 10 miliona mladih otkrilo je kulturu susjedne zemlje zahvaljujući programima mobilnosti OFAJ-a/DFJW-a. Gledajući na ostatak svijet, njemačko-francusko prijateljstvo danas može poslužiti kao primjer za zapadni Balkan – navodi se.

OFAJ/DFJW je partner inicijative za osnivanje Regionalnog ureda za saradnju za mlade zapadnog Balkana (RYCO).

U povodu događaja organiziranog u Sarajevu 27. januara, mladi iz BiH i regije razgovarali su o izazovima i ciljevima tog projekta pomirenja i saradnje.

– Ambasadorica Francuske i ataše za kulturu ambasade Njemačke potvrdili su podršku svojih država inicijativi RYCO. Učesnici su zajedno odredili cilj, a to je službeno osnivanje ovog organa do naredne Pariške konferenciju o zapadnom Balkanu koja će se na ljeto održati u Francuskoj – navodi se u saopćenju za javnost Ambasade Francuske.