Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O kriminalizaciji klevete

Frane Maroević za Fokus.ba: Evropa ukida loša rješenja, a RS ih vraća

maroevic osce
Frane Maroević / FOTO: osce

To što neke od zemalja EU još uvijek nisu dekriminalizirale klevetu i imaju druga loša zakonska rješenja nije nikakav razlog za RS

Frane Maroević, izvršni direktor Međunarodnog instituta za medije u Beču, jedne od najvećih svjetskih organizacija posvećenom nezavisnom novinarstvu i odbranom slobode medija u intervjuu za Fokus.ba govorio je o potezima vlasti RS-a kojim se kriminalizira kleveta dok novinari za napisanu riječ postaju meta pravosuđa.

Razgovarao: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Maroević, bivši direktor ureda Predstavnice/ka OSCE-a za slobodu medija u Beču,  dok je u BiH bio na čelu odjela za komunikacije OHR-a, smatra da je vraćanje klevete u Krivični zakon RS-a retrogradan potez koji ugrožava slobodu govora i slobodu medija.

Fokus.ba: Mnoge odredbe izmjena tog zakona, svjesno ili ne, nisu jasno određene, pa se dovoljno ne precizira šta je uvreda, a tužioci praktično postaju glavni čimbenici koji trebaju da krivično gone novinare zbog onoga o čemu pišu. Koji je vaš komentar na ove predložene izmjene Krivičnog zakona RS?

Frane Maroević: Ponavljam, to je retrogradan potez i to nije samo moje mišljenje nego je i dugogodišnji stav međunarodnih predstavnika za slobodu medija i slobodu govora UN-a, OSCE-a, Organizacije Američkih zemalja (OAS) i Afričke unije koji su to više puta ponovili u svojim zajedničkim deklaracijama. Krivično djelo klevete nije opravdano ograničenje slobode izražavanja, i sve krivične zakone o kleveti treba ukinuti i zamijeniti, gdje je to potrebno, odgovarajućim građanskim zakonima o kleveti.

Grupa nevladinih organizacija posvećenih slobodi medija je zatražila od NSRS-a da odbije ovaj vladin prijedlog jer ukoliko ga usvoji, zakon bi omogućio proizvoljno tumačenje šta je uvreda ili ponižavajući komentar, te omogućio neopravdano krivično gonjenje novinara, pripadnika civilnog društva ili organizacija koje izvještavaju o korupciji i drugim pitanjima od javnog interesa, kao i svih koji javno pišu na društvenim mrežama.

Fokus.ba: Savjetnici aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika u odbrani predloženog zakonskog rješenja tvrde da je u mnogim zemljama EU kleveta krivično djelo: Da li je to tako i kako to izgleda u zemljama poput Njemačke i sl.?

Frane Maroević: To što neke od zemalja EU još uvijek nisu dekriminalizirale klevetu i imaju druga loša zakonska rješenja nije nikakav razlog za RS. Mi se zalažemo da sve zemlje dekriminaliziraju klevetu. Mnoge zemlje tvrde da nije potrebna dekriminalizacija jer je pravosudna praksa utvdila da se ne koristi krivična kleveta. Po meni to nije dobar razlog, pogotovo jer se pojave slučajevi gdje se takvi i slični arhaični zakoni koriste. Pošto ste pomenuli Njemačku odmah mi je pao na pamet primjer gdje je prije nekoliko godina pokrenut krivični postupak protiv jednog od najpoznatijih komičara za ismijavanje turskog predsjednika jer je tada još uvijek postojala stavka da je uvreda stranih šefova država krivično djelo. Tu stavku su brzo ukinuli, no ovaj slučaj pokazuje da se loša zakonska riješenja trebaju ukinuti, a ne vraćati.

Fokus.ba: Kleveta se često koristi kao opravdanje (vlasti) za suzbijanje kritike. Novinari u BiH, posebno istraživački novinari, su u proteklim godinama često meta vlasti. Ne samo da su unedogled tuženi zbog svog rada i vrijeme moraju provoditi po sudovima, nego su s vremena na vrijeme na njih i fizički nasrće. Kako vi, po ovom pitanju, vidite stanje u BiH?

Frane Maroević: Slažem se da je teška situacija. Da su mediji i novinari u BiH često pod pritiskom zbog svog rada. Učestali su fizički i verbalni napadi. Kleveta kao dio civilnog zakona se također zloupotrebljava kako bi se izvršio financijski pritisak i na taj način ušutkali novinari i mediji. Novinari i mediji koji nisu naklonjeni političkim strukturama su pod raznim pritiscima, uključujući i financijskim. Generalno finansiranje medija je veliki problem i to ne samo u BiH. Zato je jedan od prioriteta moje organizacije i finansijska održivist nezavisnih medija.

Fokus.ba: Predsjednik RS-a Milorad Dodik novinare, ali i ljude iz nevladinog sektora, pa i generalno neistomišljenike je nazivao raznim pogrdnim imenima. A nedavno je novinare u kontekstu polemike ovog zakona nazvao čak i “spodobama”. Može li se u EU ili Evropi naći neki sličan primjer visokog zvaničnika?

Frane Maroević: Nažalost ima dosta zvaničnika koji kada se nađu u nezgodnoj situaciji ili kada nemaju odgovor posežu za uvredama, psovkama i napadima na novinare.

Fokus.ba: Ali, da li bi međunarodna zajednica ukoliko vlasti RS-a istraju po pitanju ovog zakonskog rješenja trebala biti oštrija i reagirati?

Frane Maroević: Koliko sam upratio EU, OSCE i američka ambasada su reagirali i kritizirali vraćanje klevete u Krivični zakon.