Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se saopćenjem

FTV: Ispada da smo robovi BHRT-a. Ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti

bhrt ftv
Foto: Pixsell/FTV

“I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju”

Gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli su na testnu sliku. Naime, rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje najavljujući prekid produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.

Povodom ove odluke zvaničnim saopćenjem se oglasila i Federalna televizija.

“Osuđujemo nezakonitu i neodgovornu Odluka organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati! I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život. Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka”, naveli su u saopćenju.

“Robovi” BHRT-a

Navode kako ispadaju “robovi” BHRT-a.

“Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je «reprezentativno» potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje. Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila preko 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg razdoblja. Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest!”.

Dodaju kako sve ide preko leđa radnika.

“I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH.

Pozivamo sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.”

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva i Vladu Federacije BiH da hitno reagira.

“Treba hitno da odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja.

Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom razdoblju strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem razdoblju broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdatci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovite plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje.

“Žrtve rastrošnosti”

S druge strane, svjedoci smo da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i mi ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja. BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdatci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa.

Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od strane BHRT-a”, navodi se u saopćenju Federalne tekevizije.