Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Mostaru

FUCZ Adisu Sariću mora isplatiti 55.000 KM

Adis Saric FUCZ

Kako je ocijenio vještak, Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%. Njemu se bolest odrazila na lijevu ruku, nogu, lijevu stranu lica, govor, a sve praćeno fotoepilepsijom, epilepsijom i hemiparezom

Kantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu prema kojoj Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) mora bivšem demineru Adisu Sariću na osnovu nematerijalne štete isplatiti 55.678 KM.

Priču Adisa Sarića Žurnal je objavio prije više od dvije godine u filmu „Nedodirljivi“, koji govori o danas suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i njegovom vođenju ove uprave.

Podsjetimo, Sarić je sa svojim kolegama, također deminerima, nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, raspoređen da čisti animalni otpad u selima oko Orašja.

Sud će kasnije utvrditi da ti demineri, niti su ikada prošli obuku za obavljanje te vrste poslova, niti su imali odgovarajuću opremu za čišćenje te vrste otpada. „Kad sam se ja malo raspitao o onome što smo mi nosili, ta zaštita koju smo imali služi za autolakirere“, rekao nam je tada Sarić.

On je nakon čišćenja animalnog otpada imao jake glavobolje, a sve je kulminiralo krajem oktobra, odnosno početkom novembra 2014. godine, nakon povratka s jedne vježbe u Crnoj Gori, a u kojoj učestvovala FUCZ. Na kraju će mu se dijagnosticirati apsces mozga.

Kako je ocijenio vještak, Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%. Njemu se bolest odrazila na lijevu ruku, nogu, lijevu stranu lica, govor, a sve praćeno fotoepilepsijom, epilepsijom i hemiparezom.

Zbog svega navedenog, Sarić je tužio FUCZ, da bi Općinski sud u Mostaru u septembru 2019. godine donio prvostepenu presudu prema kojoj je FUCZ Sariću morala isplatiti 65.330 KM. Godinu i po kasnije, Kantonalni sud također presuđuje u korist Sarića, ali smanjuje iznos na 55.678 KM.

„Sud je sve umanjio, i odštetu i sudske troškove i kamatu. Osjetno je umanjeno. Nema teorije da naprimjer sudski troškovi pokriju moje troškove koje sam imao kada je riječ o samom postupku. Ovo je više moralna, nego finansijska satisfakcija. Drago mi je što sam dokazao da sam ja govorio istinu, a ne oni iz FUCZ-a“, govori Sarić za Žurnal.

Posebno mu je drago, ističe, što je sud odbacio i iskaz suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka. Solak je, inače, bio svjedok u ovom postupku. „On je čak osporavao da sam ikada bio deminer“, navodi Sarić.

Danas, Adis Sarić je bez posla. Na birou je, kao i njegova supruga s kojom ima maloljetnog sina. Kako ističe, nemaju nikakvih primanja. S druge strane, Fahrudin Solak je danas suspendovan, ali i dalje prima plaću.

„A šta da kažem na to? Što se mene tiče, meni fali nekoliko godina za puni staž, za penziju. Fali mi nekoliko godina za regularnu penziju. Morat ću od ove cifre koju ću, nadam se, ubrzo dobiti, uplaćivati za to“, priča nam bivši deminer ističući kako je gotovo nemoguće da on danas u Mostaru pronađe posao, s obzirom na sve okolnosti.

Na kraju zaključuje da, ipak, mora biti barem djelomično zadovoljan: „Da je neka normalna država, bila bi vjerovatno neka milionska odšteta. Ali ovo je BiH, dobro da ima ikako pravde. Ova država te nauči da moraš biti zadovoljan i mrvicama…“