Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ministrove izjave

FUCZ reaguje na Nešićevu izjavu: “Suvišni i neumjesni komentari, ovo nije takmičenje”

nenad nesic fena

“U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj”, stoji u reagovanju FUCZ

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom otišli su u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa, a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći civilnom stanovništu, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

– U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj – stoji u reagovanju FUCZ.

Kako dalje navode iz FUCZ, ne radi se ni o kakvom takmičenju ko je bolji u našem ukupnom sistemu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer smo upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj koja je pogođena nezapamćenom katastrofom – zemljotresom, a uloga Ministarstva sigurnosti kao i Federalne uprave civilne zaštite prvenstveno mora biti u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života.

– Radi se o tome da je, nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku, FUCZ dostavila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH na daljnje postupanje u pogledu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine (uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko) u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Čak je 07. 02. 2023. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH održan i koordinacijski sastanak na kojem su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske, predstavnici TIKA-e (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) koji su obećali da će pružiti neposrednu pomoć prilikom odlaska na ovaj težak zadatak. Međutim, nakon 24-satnog čekanja na odluku Vijeća ministara BiH, koja još uvijek nije donesena, Republička uprava civilne zaštite je, mimo dogovora i propisanih zakonskih procedura, uputila svoje spasioce avionom iz Banja Luke direktno u Ankaru. Nama iz Federacije BiH, nije preostalo ništa drugo nego da sami organizujemo odlazak naših timova koji su već bili u pripravnosti da krenu za Republiku Tursku – navode iz FUCZ.

Prema tome, zbog javnosti i istine, iz FUCZ izražavaju neslaganje sa provedenim aktivnostima na nivou Bosne i Hercegovine, ali dodaju da nisu u situaciji da postavljaju pitanja ko je koga preduhitrio, nego su jučer poslali pripadnike FUCZ-ovih specijaliziranih jedinica kopnenim putem prema Turskoj jer je u pitanju spašavanje ljudskih života, dok je druga grupa spasilaca rano jutros avionom otišla za Tursku.

Kako navode iz Federalne uprave civilne zaštite, Federacija BiH će nastaviti provoditi aktivnosti na organizovanju i upućivanju pomoći područjima pogođenim zemljotresom.