BiH

FUCZ uklonio eksplozivna sredstva iz jame kod Kladnja

11/05/2018

Nakon što su mještani zaseoka Crijevčići u općini Kladanj obavijestili da nekoliko dječaka pokušava doći do eksplozivnih sredstava koja su tokom rata 1992-1995. godine odbačena u duboku prirodnu jamu, Federalna uprava civilne zaštite je juče na mjesto događaja uputila kombinovani tim koji je uklonio ovu opasnost i spriječio potencijalnu tragediju.

Kombinovani tim sastavljen od tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava, speleologa i gorskih spasilaca pripremio je lokalitet za realizaciju zadatka, spustio se u petnaestak metara duboku jamu te iz nje uklonio odbačena eksplozivna sredstva, saopćeno je iz FUCZ-a.

Tokom zadatka, koji je trajao oko tri sata, iz jame je izvučano deset eksplozivnih sredstava-trenutnih i kumulativnih tromblonskih mina i ručnih bombi.

U saopćenju se navodi da je ovaj veoma složen i opasan zadatak, koji je bio dodatno otežan izuzetno teškim i neprohodnim terenom, udaljenosti jame od seoskog puta i veoma uskim ulazom u jamu, izvršen uz strogu primjenu svih sigurnosnih propisa, kao i tehničkih i stručnih smjernica.

Ovim je Federalna uprava civilne zaštite dokazala da je ovladala izvođenjem i najsloženijih zadataka koji mogu biti postavljeni pred nju, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.