Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet označen sa “tajno”

Funkcioneru Federalnog ministarstva poljoprivrede isplatili 25.443 KM jer je tužio državu

vlada_261_foto1

Aktuelni šef odsjeka za kontrole i bivši savjetnik ministra tužili državu, predmet označen stepenom tajnosti

U jeku pandemije kada je, praktično, svaka marka potrebna za stabilizaciju teškog ekonomskog stanja, Vlada FBiH donijela je odluku kojojm odobrava izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve u iznosu od 25.443 KM u svrhu izmirenja jedne presude Evropskog suda za ljudska prava.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o presudi u predmetu „Anđelić i Zadro protiv BiH” (aplikacija broj 19531/18) iz 21. januara 2021. koja je u međuvremenu izbrisana iz registra Evropskog suda za ljudska prava.
Naime, u toj presudi se navodi da su Mato Anđelić i Ivica Zadro tužili državu zbog neizvršenja sudskih odluka, konkretno Općinskog suda u Sarajevu. Riječ je o radno-pravnim pitanjima.

Inače, Mato Anđelić je aktuelni šef odsjeka za kontrole Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dok je Ivica Zadro bio savjetnik Damira Ljubića dok je bio federalni ministar poljoprivrede, a potom i šef njegovog kabineta u u mandate kada je bio državni ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Iako su obojica zajedno tužili državu, Evropski sud u svojoj odluci odobrava zaključenje “prijateljske nagodbe” za Anđelića, pa se navedenih 25.443 KM trebaju isplatiti samo njemu, dok se za Zadru aplikacija odbija kao neprihvatljiva jer mu je presuda već izvršena i to u septembru 2019.
Zanimljivo u svemu ovome jeste što je Vijeće ministara BiH u informaciji koju je usvojilo u julu prošle godine navelo da se ovaj predmet označen stepenom tajnosti “Interno” pa tako javnost nema uvida u detalje presude.

Ono što je Evropski sad kratko u odluci naveo jeste da se Mato Anđelić složio da se odrekne bilo kakvih daljnjih zahtjeva protiv Bosne i Hercegovine u vezi s činjenicama koje su prouzrokovale ovu prijavu, pod uslovom da se Vlada FBiH obaveže da će mu isplatiti ovaj iznos.

To se u konačnici i desilo, a Vlada FBiH je 25.443 KM zahvatila iz dvije stavke tekuće rezerve. Vlada se takođe obavezala da osigura izvršenje domaćih odluka u njegovu korist koje se razmatraju u ovom slučaju u istom tromjesečnom periodu.