Građani mogu posjedovati “sofisticiranu opremu”, ali ne smiju kršiti zakon

15 (1)

U BiH je veoma lako doći do najsofisticiranije špijunske opreme, uključujući i uređaje za prisluškivanje koji se nalaze u olovkama, USB-u i dugmadima, o čemu je portal Fokus.ba i ranije pisao.

Kako su za naš portal istakli iz Federalne uprave policije (FUP) građanima nije zabranjeno posjedovati ovu opremu.

“Posjedovanje i korištenje sofisticirane tehničke opreme nije zakonom zabranjeno. Ukoliko se navedena oprema zloupotrebljava, odnosno koristi za izvršenje krivičnog djela na način koji je naveden u Krivičnom zakonu, shodno odredbama istog je propisana i odgovarajuća kazna”, naveli su iz FUP-a za Fokus.ba.

U slučaju da policija u doređenim pretresima zatekne ovu opremu, slijedi oduzimanje.

“Sofosticirana tehnička oprema se tada na zakonom propisan način izuzima u slučaju da se može dovesti u vezu sa krivičnim djelima za koje je Krivičnim zakonom propisana kazna”, navode iz FUP-a.

Prema Krivičnom zakonu BiH kazne za neovlašteno prisluškivanje i snimanje tuđih poruka u kompjuterksom sistemu kreću se između šest mjesci i pet godina zatvora, i to za službena lica u institucijama BiH.

Federalni Krivični zakon je propisao novčane kazne kao i kaznu do tri godine zatvora za osobu koja “putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena”. Ista kazna je propisana i za osobu koja “omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u sistemu računara”.