Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reagovanje

FUZIP: Nismo nadležni za predmet iz objavljenog članka

federalna uprava za inspekcijske poslove – fuzip

Objavljeni članak problematizira “prihode i dobiti hotela i pumpe, te kontrolu nad radom Agencije…” što u skladu s važećim propisima ne spada u djelokrug Federalne uprave za inspekcijske poslove

Nakon objavljivanja teksta “Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis“, na našu adresu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove stigao je demant, koji objavljujemo u cjelosti:

“Na službenoj stranici portala Fokus.ba 13.8.2020. godine objavljen je članak pod naslovom “Direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u jeku krize razvija vlastiti biznis”, a koji uključuje navode koji se odnose na (ne)postupanje Federalne uprave za inspekcijske poslove u kontekstu ranije proslijeđenog upita “…o prihodima i dobiti hotela i pumpe, kao i pitanje ko kontrolira rad Agencije Uredu Vlade FBiH za odnose s javnošću. Oni su nam u aprilu odgovorili da su naš upit proslijedili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Do danas iz FUZIP-a nismo dobili nikakav odgovor”.

Naime, uvidom u službenu evidenciju dostavljenih prijava ovom organu, u mjesecu aprilu, kao i tekućoj godini, po predmetu iz navoda nije zaprimljeno, ismenim ili elektronskim putem, obraćanje Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH, niti drugog državnog organa odnosno medija.

Prema informacijama iz evidencije Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH,a po istom pitanju, obaviješteni smo da je ured zaprimio medijski upit po navedenom predmetu na dan 3. 8. 2020. godine, koji je odmah upućen Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom kao organu koji raspolaže datim informacijama, kao i isključivo ovlaštenom organu za dostavljanje istih. Također, u kontekstu istog, naveli su da nikada nisu razmatrali slanje predmetnog upita ovom organu, zbog nepostojanja osnova s aspekta nadležnosti.

Naime, objavljeni članak problematizira “prihode i dobiti hotela i pumpe, te kontrolu nad radom Agencije…” što u skladu s važećim propisima ne spada u djelokrug Federalne uprave za inspekcijske poslove, već u područje nadležnosti institucija ovlaštenih po pitanju finansijskih aspekata poslovanja poslovnih subjekata odnosno djelovanja organa i institucija u FBiH.

Napominjemo da po pitanju odnosa s javnošću i odgovora na medijeske i druge upite, ovaj organ ima ustaljenu praksu otvorenog i proaktivnog komuniciranja, kao i promptnog reagovanja na obraćanje i zahtjeve svih zainteresiranih javnosti i građana.

Molimo da u cjelosti objavite reagovanje naše institucije, a zbog pravilnog i tačnog informiranja javnosti povodom okolnosti navedenih u tekstu navedenog članka, stoji u reagovanju Federalne uprave za inspekcijske poslove.