FZZZ: Osigurano zapošljavanje i samozapošljavanje 5.192 osobe

biro

Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj godini, u skladu sa Programom rada za 2018. godinu, realizira mjere aktivne politike zapošljavanja u čijem fokusu se nalaze mladi, žene i druge teže zapošljive kategorije.

Direktorica tog zavoda Helena Lončar ističe da se Program sufinanciranja zapošljavanja 2018 i Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2018, kao i drugih ne manje važnih mjera, realizira planiranom dinamikom, saopćeno je iz Zavoda.

– Nakon što su tokom godine u dva navrata objavljivani javni pozivi za sudjelovanje u dva predmetna programa, do sada je ugovoreno oko 14,5 miliona KM. Zaključeno je ukupno 2.629 ugovora temeljem kojih je osigurano zapošljavanje i samozapošljavanje 5.192 osobe sa evidencija nezaposlenih u FBiH – navela je ona.

Lončar je kazala da se u fazi obrade nalazi veliki broj prijava te da će broj ugovora i obuhvaćenih osoba do kraja godine biti znatno veći.

– Do kraja godine planiran je i treći javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2018. O točnom datumu objave Javnog poziva javnost će biti blagovremeno obaviještena putem internet stranice Zavoda te stoga pozivamo poslodavce i nezaposlene osobe u FBiH, koji do sada nisu aplicirali, da redovito prate našu stranicu kako bi se informirali o našim mjerama te o datumu objave javnog poziva – pojasnila je ona, dodavši da se prijavljivanje vrši isključivo putem internet stranice Zavoda.