Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Galić: Dodatno ojačati Graničnu policiju BiH u graničnoj kontroli

granicna policija pres

Kao osnovni problem za učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika

Sjednica Stručnog kolegija Granične policije (GP) BiH, na kojoj su direktor GP-a BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić te rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH i savjetnici direktora razgovarali o stanju u području granične sigurnosti i budućim aktivnostima, održana je u srijedu u Sarajevu.

Među ostalim, konstatirano je kako je unatoč korištenju svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije potrebno dodatno jačanje GP-a BiH u graničnoj kontroli i nadzoru državne granice na istočnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Direktor Galić potencirao je da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija potrebne su, kako je istaknuo, izmjene Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se policijskim službenicima dale veće ovlasti i povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Kao osnovni problem za učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, loša infrastruktura na graničnim prijelazima i nedostatak suvremene specijalističke opreme, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Na sjednici je također naglašeno kako se od svih pripadnika GP-a BiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu, poštivanje zakonskih propisa, dosljedna borba protiv korupcije, veće prisustvo na terenu, dosljedniju kontrolu nad radom policijskih službenika od strane njihovih rukovoditelja, te blagovremena razmjena informacija na svim razinama, navodi se u priopćenju.