Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galić: Očekujemo veći pritisak na granicu BiH

granicna policija (4)

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je danas u Sarajevu da se, na osnovu procjena, s dolaskom ljepšeg vremena u narednom periodu može očekivati veći pritisak migranata na granicu BiH.

Galić je u izjavi medijima naveo da je od 2016. godine, kada je broj migranata u BiH bio oko 150, i prošle godine kada je registrovano 766 migranata, u prva tri mjeseca ove godine njihov broj dostigao oko 1.600 – do 800 pronađenih i zatečenih, te isto toliko vraćenih.

Prema njegovim riječima, procjene su Granične policije na osnovu različitih podataka, ukljujujući i navedene brojke, te analiza, da će s dolaskom ljepšeg vremena, migrantski talas i pritisak na granicu BiH biti povećan.

“Granična policija priprema se da odgovori na ove izazove. Za sada to efikasno radimo na terenu, vidjećemo kako će biti u budućnosti”, istakao je Galić i izrazio nadu da će ova i ostale institucije BiH uspješno prevladati problem.

Ambasador Njemačke u BiH Kristijan Homan, koja je prisustvovala primopredaji specijalističke opreme Graničnoj policiji, konstatovala je da migranti nisu samo problem BiH, nego širi, i najavila reakciju na evropskom nivou.

“Analiziraćemo stanje, pratiti da li je statistika samo na određenim tačkama povećana, da li se rute mijenjaju, da li migranit pokušavaju drugim rutama da prođu i onda preduzeti konkretne korake”, najavila je Homanova.

Ona je dodala da zemlje koje su na prvoj liniji neće biti ostavljene na cjedilu.

“Osnovno što sad treba učiniti jeste da se uradi analiza da li će doći do porasta broja migranata i da na osnovu tih podataka treba da preduzmemo korake”, rekla je Homanova i dodala da njena zemlja u vezi sa pitanjem migracija sarađuje sa Graničnom policijom.