Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galić: Uhvaćena 602 migranata tokom godine na području Terenskog ureda Zapad

zenica_otkriveni_imigranti
Ilustracija

Za sedam mjeseci ove godine na području Terenskog ureda Zapad – Bosansko Grahovo u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena su 602 migranta, istakao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić, javlja Anadolu Agency (AA).

Galić je naveo kako neprijavljeni migranti najčešće dolaze iz Afganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Irana, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije.

Rečeno je to tokom susreta sa načelnicom Terenskog ureda Zapad – Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović, rukovodiocima unutrašnjih jedinica tog ureda i Milanom Galićem, policijskim komesarom Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona i Ilijom Jakićem, policijskim komesarom MUP-a Kantona 10.

Na sastanku, koji je održan u Posušju, razgovaralo se o aktuelnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju neprijavljenih migracija, kao i drugih nezakonitosti. S obzirom na to da je na ovom području evidentiran povećan broj neprijavljenih migranata, učesnici sastanka dogovorili su modalitete saradnje na sprečavanju neprijavljenih migracija, prije svega, kroz koordinirano djelovanje i postupanje, sačinavanje zajedničkih planova te pružanje pomoći službenicima GPBiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

Galić je tom prilikom kazao da GPBiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno – tehničkih sredstava.

“Procjene o preraspoređivanju službenika donose se na osnovu analiza sigurnosti, frekvencije na pojedinim graničnim prijelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno–tehničkih sredstava u jedinicima“, izjavio je Galić, dodavši da angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice, predstavlja značajan korak u borbi protiv neprijavljenih migracija.

Istakao je i da su neprijavljene migracije u nadležnosti više organa u BiH te da Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patrole, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te provođenje operativnih akcija i mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.