Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galić za Fokus.ba: Pokušavamo smanjiti pritisak na pojedine granične prijelaze

ZoranGalic02

Ljetna turistička sezona uskoro će biti u punom jeku zbog čega bi moglo doći do većih zadržavanja na pojedinim graničnim prijelazima. Zbog pojačanih kontrola sa strane Republike Hrvatske veće gužve su zabilježene i u proteklim mejsecima.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao direktor Granične policije BiH (GPBiH) Zoran Galić, neizbježna su zadržavanja na najfrekventnijim međunarodnim graničnim prijelazima.

“Zadržavanja su uzrokovana pojačanom frekvencijom putnika i vozila, ali i infrastruktura na brojnim graničnim prijelazima nije adekvatna, što stvara probleme i nama i građanima. Uz navedeno, moramo uzeti u obzir činjenicu da je Hrvatska članica EU i mora ispoštovati zadane procedure pri kontroli putnika i vozila”, kazao je Galić za Fokus.ba.

On je dodao da će GPBiH poduzeti niz aktivnosti kako bi se smanjio pritisak na pojedine granične prijelaze u narednom periodu.

“Svakodnevno se komunicira s policijskim djelatnicima iz susjednih zemalja kako bi što kvalitetnije koordinirali ove aktivnosti u cilju rasterećenja pojedinih prijelaza, te surađuje s lokalnom policijom koja povremeno vrši preusmjeravanja na granične prijelaze na kojima su kraća zadržavanja. Također, preraspodjelom povećavamo broj policijskih službenika na međunarodnim graničnim prijelazima s izraženom frekvencijom putnika i vozila”, naveo je Galić.

On je podsjetio da se građani putem medija te na druge načine mogu redovno upoznati sa stanjem na graničnim prijelazima što također može značajno smanjiti gužve.

“Redovno preporučujemo eventualne alternativne granične prijelaze za građane”, zaključio je Galić.

Iz BIHAMK-a također preporučuju da se građani na vrijeme informišu o stanju na graničnim prijelazima kako bi izbjegli duža čekanja.