Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Garavi” i “Uške” iz Sarajeva krijumčarili ilegalne migrante

sud i tuzilastvo bih

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata na teritoriji BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se terete da su tokom prošle godine, počinili krijumčarenje ilegalnih migranata na teritoriji BiH, među kojima je bilo i maloljetnih lica.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Đono Nedžiba, zv. “Gale” i “Garavi”, rođenog 1975. godine u Sarajevu i Ušanović Amela, zv. “Uške”, rođenog 1985. godine u Sarajevu.

Optuženi se terete, da su tokom mjeseca septembra 2017. godine, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru, preuzeli 10 ilegalnih migranata, među kojima je bilo šest maloljetnih lica sa područja Kosova, kao i četiri lica nepoznatog porijekla.

U optužnici se navodi da su optuženi, ilegalne migrante bez važećih putnih isprava, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, povezli u pravcu Bihaća i državne granice s Hrvatskom, kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela, optuženi su, zajedno s ilegalnim migrantima, otkriveni od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci vršili prevoženje krijumčarenih lica koja nisu navršila 18 godina, omogućivši im boravak u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivično djelo Krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH.