Ministar rada i socijalne politike

Garibija: Nećemo dozvoliti fizičke napade na socijalne radnike

sabic – garibija

Prilikom posjete Centra za socijalni rad održao je sastanak sa direktorom Enesom Šabićem i svim rukovodiocima općinskih službi u Kantonu Sarajevo

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija izjavio je da su preraspodjelom sredstava u Prijedlogu budžeta osigurana sredstva za angažovanje zaštitara u svim općinskim službama Centra za socijalni rad.

Razlog za to su česti fizički napadi na socijalne radnike i uposlenike Centra, u kojem je 2014. godine ukinuta usluga zaštitara. U naročito teškoj situaciji po tom pitanju je mobilni tim prilikom intervencija na terenu.

– Kada je riječ o mobilnom timu, tražiti ćemo posebno rješenje kroz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ubuduće ćemo nastojati da posebnim zakonom o socijalnim ustanovama probamo naći trajno rješenje za sličan problem u ovoj i drugim ustanovama – rekao je Garibija navodeći da neće dozvoliti daljnje fizičke napade i nasrtaje na socijalne radnike.

Prilikom posjete Centra za socijalni rad održao je sastanak sa direktorom Enesom Šabićem i svim rukovodiocima općinskih službi u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je kako će se nastojati da ova ustanova, kao prvi kontakt građana sa socijalnom zaštitom države, bude adekvatno kapacitirana u skladu s mogućnostima Kantona, ali i da će se od Centra tražiti najveći stepen ažurnosti i kvaliteta rada u interesu građana Sarajeva, saopćeno je iz SDP-a.