BiH

podjela plijena

Gatačka vlast drži kontinuitet u kršenju zakona

28/01/2021

Ni dva i po mjeseca nakon izbora vlast u opštini Gacko nije u potpunosti konstituisana. Kršenje zakona i internih akata kao i očigledan nedostatak kvalitetnih kadrova obilježili su početak rada nove vlasti čime je ostvaren kontinuitet sa prethodnom garniturom. Novi načelnik ipak tvrdi da će “sanirati zatečeno stanje, iznijeti se sa izazovima i izaći iz situacije na zadovoljstvo svih građana”

Nakon dvije decenije u Gacku je došlo do smjene vlasti. Umjesto SDS-a opštinu će u četiri naredne godine voditi SNSD. Prema koalicionom sporazumu, SPS je dobio mjesto zamjenika načelnika, Prva SDS predsjednika Skupštine i, dalje, shodno osvojenom broju glasova, dijele se načelnička i direktorska mjesta. I, mada je vlast nova, posmatrač sa strane ima utisak da je kontinuitet u kršenju zakona ostvaren, a sve na momente djeluje kao podjela plijena. Ono što na primjeru Gacka upada u oči je da stranke možda imaju odane članove, ali nemaju kvalitetne kadrove, piše Direkt portal.

Po savjetnika u Trebinje

Već je na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gacko bilo jasno da neki od imenovanih vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja ne ispunjavaju ni opšte uslove za zapošljavanje u opštini, što je suprotno odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u organima lokalne samouprave. Pozicija je obrazložila da zakon nije prekršen budući da su imenovana lica u v.d. statusu, ali je pomenuti zakon potpuno izričit u članu 55. u kom stoji da “vršilac dužnosti načelnika odjeljenja ili službe mora da ispunjava opšte uslove za zapošljavanje u opštinskoj upravi i posebne uslove za imenovanje u skladu sa ovim zakonom”. Imenovanja su legalna bila i za načelnika opštine Ognjena Milinkovića koji je na sjednici rekao da stoji iza svakog rješenja i da su imenovana lica njegov izbor. I sam Milinković je svoju načelničku funkciju otpočeo zapošljavanjem bez oglasa, mada je u odgovoru “Direktu” naveo da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Od imenovanja, u radni odnos na određeno vrijeme, a u skladu sa zakonom, primljeno je 6 radnika i to na mjesta načelnika odjeljenja, šefova službi, savjetnika i tehničkog sekretara”, stoji u odgovoru na naša pitanja koliko je osoba angažovano u opštini Gacko, na kojim mjestima, po kom osnovu, te koji su kriterijumi odlučivali prilikom njihovog angažmana i koji su kvaliteti bili presudni da se za te poslove angažuju ljudi “sa strane”?

Navedeno je i “da se broj zaposlenih nije povećao, da su angažovani radnici sa adekvatnim referencama koji čine najbliže saradnike i izbor su načelnika”.

Iako u odgovoru nema pojedinosti o referencama, može se reći da tehničkog sekretara vjerovatno preporučuje mjesto kandidata za odbornika na listi SNSD-a gdje se navodi da se radi o nezaposlenoj 30-godišnjoj apsolventkinji Pravnog fakulteta.

Načelnik je savjetnika za pravna pitanja takođe našao na listi SNSD-a, ali u Trebinju. Radi se o Vasu Mijanoviću, bivšem direktoru Bolnice i Doma zdravlja u ovom gradu. Strukovni sindikat doktora medicine RS je svojevremeno protiv Mijanovića podnio prijavu za povredu prava radnika i utaju poreza i doprinosa, ali je Tužilaštvo odlučilo da obustavi istragu zbog nedostatka dokaza. Osim načelnika opštine Gacko, Mijanović navodi u svom CV-ju da savjetuje i više pravnih i fizičkih lica.

I, mada u Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnik ima pravo da imenuje savjetnike, u internim aktima samouprave, Pravilnik i Sistematizacija radnih mjesta, ne poznaju kategoriju savjetnika. Takođe, Zakon o službenicima i namještenicma kaže da se zapošljavanje može vršiti samo na osnovu plana i to nakon usvajanja budžeta. U Gacku je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Niti je usvojen Budžet za ovu godinu, niti, shodno tome, postoji plan zapošljavanja.

Zaposleni godinu počeli u besparici

U tom smislu Milinković nastavlja praksu prethodnog načelnika koji je u izbornoj kampanji i tehničkom mandatu zaposlio čak 95 radnika!

“Budžet je potrošen u oktobru, a finansijska dubioza opštine je 10 miliona maraka”, rekao je početkom godine načelnik Ognjen Milinković obraćajući se javnosti.

Para za novembarsku i decembarsku platu nema, poručeno je zaposlenima koji su praznike dočekali sa zebnjom i u besparici.

“Probleme je napravilo prethodno rukovodstvo ne razmišljajući o posljedicama, čime su ustanove i preduzeća dovedena u gotovo bezizlaznu materijalno-finansijsku situaciju”, navodi se u odgovoru i obećava da će u narednom period servisirati preuzete obaveze, pa i one prema zaposlenima.

Da je zabrinutost velika među radnicima potvrđuje i Željko Popović, predsjednik Sindikata. Ističe da iz banaka i drugih kreditnih institucija pritiskaju radnike i računovodstvo da se izmire dospjele rate.

“I prilikom usvajanja budžeta prošle godine falilo nam je oko 8 posto za plate, u međuvremenu je bilo zapošljavanja, potrošila su se ta sredstva”, kaže Popović.

Na pitanje da li je Sindikat morao da reaguje, Popović tvrdi da su bili zatečeni jer se zapošljavanje dešavalo u posljednja dva-tri mjeseca i da su bili nemoćni. Iako vjeruje obećanju načelnika da će sa novim budžetom planirati sredstva za dvije zaostale plate, Popović kaže da prate situaciju i da je sigurno da se niko neće odreći svojih prava jer “mnogo nas živi od plate koja odavno ne može da zadovolji potrošačku korpu”.

Kako naći i stručnog i podobnog

I dok Popović čeka sastanak sa načelnikom, većini ustanova su isključeni telefoni kao i internet.

“Svi su nestrpljivi da za nepunih mjesec dana riješimo sve ono što se decenijama urušavalo”, rekao je načelik i zamolio za strpljenje.

Ipak, mnogi su očekivali da će se djelovati ekspeditivnije i profesionalnije. Iako se vjeruje u dobre namjere novog načelnika, sumnja se u njegovu samostalnost. Od kadrovskih rješenja do konkretnih poteza, ton i takt svemu daju stranke, prvenstveno OO SNSD-a Gacko. Na sljedećoj sjednici SO Gacko se očekuje imenovanje zamjenika načelnika koji, kao što smo pomenuli, dolazi iz redova SPS-a. Izvjesno je da će to biti odbornik ove stranke Siniša Mandić. Na istoj sednici će biti razriješeni i skoro svi direktori javnih ustanova kojima mandati ionako ističe u ovoj godini. Time se, stručno je mišljenje nekih od pravnika koje smo konsultovali, otvara mogućnost da smijenjeni tuže opštinu.

O personalnim rješenjima se odlučuje u strankama koje, pokazalo se na primjeru Gacka, nemaju adekvatne kadrove. Otuda se SNSD sa svojim koalicionim partnerima našla u poziciji da je osvojila vlast, ali da ne zna šta bi sa njom niti ima ko da je vrši. Mjesto načelnika jednog od opštinskih odjeljenja je, nezvanično nam je potvrđeno, nuđeno osobi koja tek što je završila sa stažiranjem, a slična situacija je sa ostalim pozicijama. Direktor doslovno može da bude bilo ko, pod uslovom da je iz odgovarajuće stranke i sa dovoljno samopouzdanja da se prihvati tog mjesta. Podobnost i poslušnost, uz nepotizam, glavni su kriterijumi prilikom izbora rukovodećeg kadra. Sve to ostavlja malo prostora za nadu da će se krenuti u neki boljitak.

Da su koalicioni sporazumi eufemizam za podjelu “plijena” nakon izbora koji se ogleda u rukovodećim mjestima na svim nivoima slaže se Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

“Koalicioni partneri sada po dolasku na vlast rukovodeće pozicije i fotelje u državnim tijelima, javnim ustanovama i javnim preduzećima dijele “šakom i kapom”, nezavisno od bilo kakvih objektivnih kriterijuma i dokazanih, stručnih kompetencija. Pored kandidata sa partijskim knjižicama i preporukama, mladi i obrazovani stručnjaci u našoj državi nemaju apsolutno nikakve šanse. Ipak, neka velika sreća u našem sistemu ne čeka ni one koji se, na takav način, zaposle uz pomoć stranaka. Konstantna težnja ka ugovorima na neodređeno vrijeme i ispunjavanje različitih zahtjeva koje partija svakodnevno nameće pretvara ih u kompromisne, nesigurne poslušnike, koji zarad “uhljebljenja” u javni sektor, moraju da prođu “trnovit” put, često popločan brojnim nezakonitim radnjama”, ističe Ćuškić.

Po njenom mišljenju posljedice rata, nezaposlenost i neimaština doprinijeli su da građani postanu razočarani, ljuti i apatični. U takvim okolnostima, mali broj njih vjeruje u to da su oni važna karika u društvu koja može mijenjati na bolje. Uzrok tome je veliki broj onih koji su na svojoj koži osjetili šta znači biti žrtva sistema u kome se ne poštuju zakonske norme i u kome nemaju svi jednak pristup pravdi.

“Ipak, to ne smije biti razlog, niti opravdanje, da se svi zajedno, na različite načine, ne borimo za bolje sutra. Moramo zaštititi one koji su žrtve ovakvih procesa i pružiti im prijekopotrebnu podršku u ovoj borbi. Uz to, nadležne pravosudne institucije trebalo bi da reaguju na ovakve pojave, i da ih, u slučaju utvrđivanja bilo kakvih neregularnosti, sankcionišu, a ne guraju pod tepih. Jedino takve institucionalne prakse daće građanima motiv i ohrabrenje da vjeruju u njihov rad i doprinesu bržem i kvalitetnijem razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji”.

Komentar na zapošljavanje u opštini Gacko u tehničkom mandatu i finansijskoj situaciji koju je ostavio nasljedniku pokušali smo da dobijemo i od bivšeg načelnika Milana Radmilovića. Na pozive i poruke do ovog trenutka nije odgovorio.

Odgovor nije stigao ni od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS koje smo pitali kako gledaju na posljednja zapošljavanja i imenovanja u opštini Gacko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.