Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u jeku pandemije

Gavrankapetanović predstavio učinke Opće bolnice: Rezultati su impozantni i nama

ismet gavrankapetanovic 1

S obzirom da smo imali situaciju sa koronom, htjeli smo da pokažemo situaciju u Kantonu Sarajevo jer nas je sve brinulo što je zdravstveni sistem mjesecima bio zatvoren i mi smo od 17. jula krenuli sa novim režimom rada. Moram reći da sam i ja lično iznenađen ovolikim dolaskom pacijenata i potrebama građana za medicinskom uslugom, kazao je prvi čovjek Opće bolnice Gavrankapetanović

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović izjavio je danas da je ta ustanova osvarila impozantne rezultate u protekla dva mjeseca i da posebno raduje činjenica da je to učinjeno u jeku pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas održana press konferencija o radu i učinku uvođenja novog načina rada, te ostalim aktuelnostima vezanim za rad Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Konferenciji su prisustvovali i premijer kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar privrede koji obnaša i privremenu dužnost ministra zdravstva KS Draško Jeličić.

Zahvalivši se prisutnima, Gavrankapetanović je kazao da je dužan posebnu zahvalnost izraziti marljivim kolegama koje su iznijele veliki teret i napravili važne rezultate.

“S obzirom da smo imali situaciju sa koronom, htjeli smo da pokažemo situaciju u Kantonu Sarajevo jer nas je sve brinulo što je zdravstveni sistem mjesecima bio zatvoren i mi smo na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva i Vlade KS od 17. jula krenuli sa novim režimom rada. Moram reći da sam i ja lično iznenađen ovolikim dolaskom pacijenata i potrebama građana za medicinskom uslugom“, kazao je Gavrankapetanović.

Ističući kako je u proteklom periodu u Opću bolnicu došlo i medicinsku uslugu zatražilo blizu 51.000 ljudi, Gavrankapetanović je kazao da su svi oni dobili adekvatnu uslugu i da je to najbolji pokazatelj potrebe otvaranja bolnice na način kako smo to i uradili.

“Vidjet ćete krivulju, u najtežoj situaciji pandemije u Kantonu Sarajevo naš rad i otvaranje bolnice je koincidiralo sa najtežom situacijom po broju oboljelih. Zato je trebalo imati srce ovih zdravstvenih radnika da se ovo postigne“, kazao je Gavrankapetanović.

Opća bolnica trenutno upošljava ukupno 739 radnika, uključujući 577 zdravstvenih i 162 nezdravstvena radnika, a Gavrankapetanović je kazao da bolnica trenutno ima 138 specijalista i 45 specijalizanata te je dodao kako se nada da će Vlada KS imati dodatno sluha za angažman dodanih mladih specijalizanata.

Od početka godine u Opću bolnicu je zaposleno ukupno 113 novih radnika, među kojima je i 15 specijalizanata.

Ukupan broj pruženih usluga u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici se popeo na 198.414, a kupan broj pregleda preko Urgentnog centra je 5.826, što je 95 takvih pregleda po danu.

Ukazujući kako je u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici izvršeno više od 1.170 hitnih, ambulantnih i elektivnih operativnih zahvata, Gavrankapetanović je kazao da je Opća bolnica jedna manja gradska bolnica sa 353 bolničke postelje.

Dnevno je Opća bolnica u prosjeku primala 25 na bolničko liječenje, odnosno u protekla dva mjeseca primila je 1.546 pacijenata.

“Ovo su razlozi zašto smo vas pozvali jer rezultati su impozantni i nama“, kazao je Gavrankapetanović i dodao da je najzanimljivije da je u piku pandemije, kada je sistem bio skoro u potpunosti zatvoren, Opća bolnica otvorena i počela novi režim rada.

U julu je za 42 posto ostvaren rast broja pregleda u Općoj bolnici u odnosu na broj pregleda u julu poorošle godine, a Gavrankapetanović je kazao da je takav trend bio i u augustu.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade Kantona Sarajevo Nenadić koji je istakao da su predstavljeni rezultati Opće bolnice više nego ohrabrujući te je dodao da je u stalnom kontaktu s direktorom bolnice i resornim ministrom i da tragaju za novim rješenjima za podršku tom kolektivu.

“Čestitam na odličnim rezultatima. Vidjeli smo da je blizu 200.000 medicinskih usluga pruženo za više od 50.000 građana za 60 dana. Vidjeli smo i da je bilo oko 6.000 prijema na Urgentno odjeljenje i to su sve rezultati koji govore da je bolnica veoma otvorena za građane i ispred njenog osnivača Kantona Sarajeva mogu izraziti svu zahvalnost“, kazao je Nenadić.

On je najavio podršku Vlade KS-a za jačanje zdravstvenog sektora uopće te je dodao da je već odobren prijem novih radnika za Opću bolnicu. Kazao je i da se na Općoj bolnici otvara izolatorij koji će ojačati kapacitete infektološkog odjela.

Ministar privrede i privremeni vršilac dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo Jeličić je kazao kako je silom prilika imenovan na čelo kantonalnog Ministarstva zdravstva, a da mu je prevashodna zadaća briga za privredu i privrednike za koje je to resorno ministarstvo donijelo niz mjera podrške u jeku pandemije.

“Nastojat ću da i ovu novu zadaću obnašam na način da ispoštujem postulate medicine. Slažem se sa premijerom kada je riječ o neophodnosti nastavka podrške zdravstvu. Htio bih da istaknem da je Zavod za zapošljavanje osigurao dodatna sredstva za zapošljavanje medicinskih radnika. Tako ćemo za narednih šest mjeseci omogućitii zaposlenje još 108 zdravstvenih radnika“, kazao je Jeličić.

Ističući kako su svi svjesni da bolnice i slične ustanove moraju imati rezervne ljudske kapacitete kako bi se preduprijedili problemi u jeku pandemije, Jeličić je kazao da je izuzetno ponosan što može reći da je uvijek dobio adekvatnu medicinsku uslugu kada god mu je kao građaninu trebala.