Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Gavrić: Budite sigurni Sarajeva će biti, a sve drugo će proći

06/04/2018

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva počela je večeras u Vijećnici minutom šutnje i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima te civilnim žrtvama rata, koji su sebe utkali u odbrani Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić koji je građanima Sarajeva i BiH čestitao rođendan Sarajeva, a gostima iz bratskih i prijateljskih gradova regije i svijeta, predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH i laureatima Šestoaprilske nagrade poželio dobrodošlicu.

– Dok drugi gradovi imaju svoje zaštitnike, patrone i svece, Sarajevo ima sudbinsku povezanost sa ovim datumom. Šesti april je sudbonosan za ovaj Grad – kazao je Gavrić.

Podsjetio je da je 6. aprila prije 26 godina 60.000 ljudi na trgu BiH protestiralo i reklo ne, a to je rezultiralo sa 1.425 dana teške opsade, koja se završila pogibijom 11.500 sugrađana.

– To građansko ‘ne’ je rezultiralo najtužnijim ružičnjacima na svijetu, sarajevskim, u kojima je posađena 1.601 ruža, simbol poštovanja na njihovu nevinu žrtvu i kao opomena svima nama i svakom putniku namjerniku kolika je cijena ljudskog ludila i gluposti. Zbog toga je 50.000 sugrađana ranjeno, a 35.000 objekata je uništeno – naglasio je Gavrić.

Također je podsjetio da je na današnji dan, prije 77 godina, Sarajevo brutalno avionski bombardovano a potom i okupirano od nacističko-fašističkih snaga, ali da 6. aprila prije 73 godine u Sarajevo dolazi sloboda, a ideja antifašizma je pobijedila i duboko se ukorijenila u sarajevske ulice i mahale.

Sarajevo postaje upravno, kulturno, naučno i ekonomsko središte u BiH.

– Na današnji dan, nešto više od osam sati Sarajevo je ponovno dobilo svoj stari novi simbol svoju žičaru, ponovno Trebević silazi u grad – naglasio je Gavrić, te zahvalio bračnom paru Opherman Ediju i Maji što su upalili inicijalnu iskru bez koje mi danas to ne bi imali.

Ukazao je na predan rad Gradskog vijeća koje je radilo i radi na kapitalnim projektima, usvojilo je jedan rebalans budžeta i jedan budžet, jednoglasno donosi odluke koje su od značaja za građane i državu.

Naveo je da Grad preuzima kolekciju Ars Aevi i u fazi je registracija JU Ars Aevi kao preteče u izgradnji muzeja suvremene umjetnosti.

Također je bilo i neuspjeha, kazao je Gavrić, izmjenom Ustava Kantona Sarajevo nisu uspjeli proširiti cjelovitu teritoriju grada, a nisu uspjeli inicirati donošenje zakona o glavnom gradu.

– Kako god, mi idemo dalje predstoji nam organizacija EYOF-a 2019, izgradnja infrastrukturnih objekata na Trebeviću, biciklističke staze i zato budite sigurni da će Sarajeva biti, a sve drugo će proći – istakao je Gavrić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.