BiH

Sud BiH

Gavrilo Stević nije se pojavio na izjašnjenju krivice za ratovanje u Ukrajini

17/06/2019

Stević je, prema navodima Tužilaštva, u okviru jedinice “Jovan Stević” zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja mjeseca septembra 2014. godine

Gavrilo Stević nije se pojavio na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine.

Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

– Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protivzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice ‘Jovan Šević’ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine – saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Sutkinja Dalida Burzić kazala je da se Stević već drugi put nije pojavio na izjašnjenju, te da će mu naredni poziv biti upućen putem Policijske uprave Banja Luka.

Veljko Čivša, njegov advokat po službenoj dužnosti, kazao je da je prvi put primio poziv za izjašnjenje, te da je stupio u kontakt sa optužnim.

– Dogovorili smo se da se vidimo čim dobije poziv. Pokušaću stupiti ponovo u kontakt s njim – kazao je Čivša.

Stević je, prema navodima Tužilaštva, u okviru jedinice “Jovan Stević” zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja mjeseca septembra 2014. godine.

U svom iskazu navedenom u optužnici Stević tvrdi da je u Ukrajinu otišao kao novinar.

Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužilaštvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

Pred Sudom BiH je za ratovanje na stranom ratištu u Siriji – ili planiranje i poticanje odlazaka na ovo ratište – do sada osuđena ukupno 24 osoba na oko 50 godina zatvora.

Naredno izjašnjenje zakazano je za 12. juli, javio je BIRN BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.