Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

često pitanje

Gdje i kako sahranjuju migrante u BiH: Sve ovisi o tome da li je tijelo identifikovano

migranti ukop
Foto: Nezavisne novine

Na groblju u Bijeljini jučer je sahranjen migrant čije je tijelo pronađeno na području ove lokalne zajednice. Od početka migrantske krize do juče u ovom gradu je sahranjeno 12 migranata

Migranti koji stradaju na teritoriji BiH bivaju sahranjeni na području lokalnih zajednica gdje tijelo bude pronađeno, a troškove sahrane snose te općine, odnosno gradovi, ili pak gradska groblja.

To je za Nezavisne novine potvrdilo više sagovornika, koji ističu da sve zavisi od toga da li je tijelo identifikovano ili nije.

Šta kada se pronađe tijelo?

“Kada se tijelo identifikuje, pokušava se diplomatskim putem doći do porodice, kako bi ona preuzela tijelo. Međutim, ako je riječ o nepoznatom licu, sahrana se obavlja na području lokalne zajednice gdje je tijelo pronađeno”, rekao je za Nezavisne novine policijski izvor.

Kako dodaje sagovornik, česti su primjeri da tijelo bude pronađeno u rijeci, pa se tada, ali i u drugim slučajevima, najčešće radi obdukcija, ali se pristupa i ostalim segmentima istrage.

“Ljekar mrtvozornik se izjasni o starosti žrtve. On radi procjenu starosti. Osim toga, nakon pronalaska uzimaju se uzorci sa tijela koji idu na vještačenje, što uključuje i uzimanje DNK profila, kako bi se naknadno, ukoliko se dođe do potencijalnih srodnika, uporedio DNK i utvrdio identitet”, kaže sagovornik.

I iz Službe za poslove sa strancima BiH su potvrdili da, ukoliko se identitet preminulog lica ne utvrdi, ta osoba se sahranjuje na trošak gradskog groblja u opštini/gradu gdje je preminulo lice pronađeno.

U Bijeljini ih sahranjeno 12

“Ukoliko se identitet preminulog migranta utvrdi, u tom slučaju se kontaktira njegova porodica ili ambasada države čiji je državljanin, a koja se nalazi u BiH, i tada troškove transporta snosi porodica preminulog lica ili ambasada”, rekli su za Nezavisne novine iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Na groblju u Bijeljini jučer je sahranjen migrant čije je tijelo pronađeno na području ove lokalne zajednice. Od početka migrantske krize do juče u ovom gradu je sahranjeno 12 migranata.

Mario Tomić, direktor “Gradskog groblja” Bijeljina, pojašnjava da u trenutku kada se pronađe tijelo na lice mjesta izlaze pripadnici policije, a kada bude utvrđeno da je riječ o migrantu, o svemu biva obaviješteno “Gradsko groblje”.

“Na gradskom groblju postoji parcela na kojoj sahranjuju migrante. Samo jednom smo imali slučaj gdje se porodica pojavila, utvrđen je identitet i oni su tražili ekshumaciju, odnosno da se tijelo prenese u matičnu zemlju”, rekao je Tomić te dodao da troškove ukopa snosi Gradska uprava.

Kod Drine pronađena dva tijela

Podsjetimo, prošle sedmice su kod rijeke Drine na dvije različite lokacije pronađena tijela dvojice muškaraca, a sumnja se da su migranti.

Naime, na riječnom ostrvu u Drini na području bijeljinskog naselja Jana u četvrtak je pronađeno tijelo muškarca, a, kako nam je potvrđeno, najvjerovatnije se radi o migrantu. Kod tijela nisu pronađeni nikakvi dokumenti te se ne može utvrditi identitet. Prema saznanjima, radi se o muškarcu afroazijskog porijekla u tridesetim godinama.

I u utorak prošle sedmice je, također, pronađeno tijelo migranta na obali Drine kod Zvornika. Pronađeno tijelo je pregledao doktor mrtvozornik Bolnice Zvornik, te je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koji je naložio obdukciju i dostavljanje izvještaja.