Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utvrdili revizori

Gdje su najveći gubici vode u BiH: Sarajevski vodovod ubjedljivo prednjači

Tuzla, BiH – 3. decembar 2020: Istočni dio Tuzle od srijede u
Tuzla, BiH - 3. decembar 2020: Istočni dio Tuzle od srijede ujutro nema uredno vodosnabdjevanje zbog kvara na cijevi velikog profila u ulici Armije R BiH. Ekipe Javnog-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija su na terenu, a očekuje se da će vodosnabdjevanje biti normalizovano u četvrtak uvečer. ( Ahmed Bešić - Anadolu Agency )

Najveći gubici su u u Vodovodu Sarajevo, čak 71 posto, potom u Goraždu 65 posto, te u Mostaru 55 posto

Vodovodna preduzeća obuhvaćena praćenjem su: KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, JP „Vodovod“ d.o.o. Mostar, JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Tuzla, JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać, JP „6. mart“ d.o.o. Goražde, JP „Vodovod“ d.o.o. Posušje, JP „Komunalno“ d.o.o. Livno, JP „Vodovod i odvodnja“ d.o.o. Orašje i JKP „Bašbunar“ d.o.o. Travnik. Osnivači vodovodnih preduzeća obuhvaćeni praćenjem su: Vlada Kantona Sarajevo, Grad Zenica, Grad Mostar, Grad Tuzla, Grad Bihać, Grad Goražde, Grad Livno, Općina Posušje, Općina Orašje i Općina Travnik.

Piše: A. Dučić

Gubici vode u mreži kod većine vodovodnih preduzeća iz uzorka revizije bili su izrazito visoki, a kod pojedinih vodovodnih preduzeća iznosili su čak i preko 70% od ukupne količine zahvaćene vode. U periodu 2015-2017. godine u 10 vodovodnih preduzeća iz uzorka količina vode u iznosu od cca 288 miliona mᶟ ili 64% od ukupno zahvaćene vode izgubljena je u sistemima vodosnabdijevanja. Većina vodovodnih preduzeća nije preduzimala aktivnosti u cilju odgovarajućeg otkrivanja i evidentiranja gubitaka vode. Veliki broj osnivača ne raspolaže ni osnovnim podacima o gubicima vode u vodovodnoj mreži.

Aktivnosti na realizaciji preporuke nisu preduzimala tri vodovodna preduzeća (JP „Komunalno“ d.o.o. Livno, JKP „Bašbunar“ d.o.o. Travnik i JP „Vodovod“ d.o.o. Posušje). JKP „Bašbunar“ d.o.o. Travnik nije osigurao redovno i precizno evidentiranje i praćenje gubitaka vode zbog dotrajalosti mjerne opreme, 11 dok JP „Komunalno“ d.o.o. Livno kao razlog navodi nedostatak ljudskih resursa i materijalnih sredstava.

Podaci u Tabeli pokazuju kako većina vodovodnih preduzeća iz uzorka i dalje ima izuzetno visoke gubitke vode. Poredeći podatke o iskazanim gubicima u periodu 2018-2020. godine s podacima iz prethodnih godina, može se konstatovati da gubici vode nisu u dovoljnoj mjeri smanjeni. Od sedam preduzeća koja su dostavila detaljne podatke o gubicima vode, četiri preduzeća i dalje imaju gubitke vode veće od 40%, dok su iskazani gubici u jednom vodovodnom preduzeću veći i od 70%. Tri od 10 vodovodnih preduzeća obuhvaćenih praćenjem nisu raspolagala preciznim podacima o gubicima.

Najveći gubici su u u Vodovodu Sarajevo, čak 71 posto, potom u Goraždu 65 posto, te u Mostaru 55 posto.

Analiza dostupne dokumentacije pokazuje da je KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo provodio aktivnosti17 na detekciji curenja i smanjenja gubitaka vode u određenim DMA zonama. 18 Također, utvrđeno je da su preduzimane aktivnosti na otkrivanju ilegalnih priključaka na vodovodnoj mreži, a uspostavljen je i Odjel za kontrolu i nadzor, te imenovan tim za kontrolu vodovodne i kanalizacione mreže. Sve ove aktivnosti planirao je i utvrdio angažovani konsultant za smanjenje neprihodovane vode u KS. Međutim, uzimajući u obzir visinu iskazanih gubitaka vode ovog preduzeća, može se konstatovati da uspostavljene metode gubitaka vode ovog preduzeća i dalje nisu dovoljne.

Nadležni iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo u planovima poslovanja32 predvidjeli aktivnosti otklanjanja kvarova i održavanja vodovodne mreže. Također, rekonstrukcije vodovodne mreže su određene u Programu sanacije vodovodne mreže.

Međutim, preduzeće nije osiguralo da se sredstva iz ostvarenih prihoda ulažu u održavanje vodovodne mreže. Kao razloge navode da je preduzeće u cijelom poslijeratnom periodu imalo probleme s nelikvidnošću, zbog čega nije bilo u prilici izdvajati sredstva za obnavljanje mreže i opreme na objektima vodosnabdijevanja.