Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA “CRYOSAVE"

Gdje su pohranjene matične ćelije u BiH? (VIDEO)

maticne-celije-beba

Izvor BHRT-a, stručnjak za genetiku, ističe kako propagandni materijal određenih kompanija zna biti netačan

Hiljade roditelja u našoj zemlji odlučilo je da matične ćelije povjeri na čuvanje švicarskoj firmi “Cryosave”, kojoj je Ministarstvo zdravlja te države oduzelo licencu za rad. Istraga protiv ove kompanije otvorena je 16. septembra. Roditelji su zbunjeni, jer nisu obaviješteni niti znaju gdje se trenutno nalaze pohranjene matične ćelije njihove djece.

Transportom uzoraka matičnih stanica iz Švicarske u Poljsku bez suglasnosti klijenta, prekršene su zakonske regulative, što je jedan od razloga zbog čega je “Cryosave”-u oduzeta licenca za rad. Sumnja se kod roditelja javila još ranije. Korisnica usluga te kompanije iz Bosne i Hercegovine, koja nije željela otkrivati identitet, nije imala pozitivna iskustva.

“Prije 5 godina kontaktirala sam osobolje “Cryosave”-a, jer mi je dvogodišnjem djetetu ustanovljen artritis. Tada mi je rečeno da će za godinu dana biti gotovo istraživanje, koje bi trebalo pokazati da li se matičnim ćelijama može izliječiti ova bolest. Nakon godinu dana, ponovo mi je rečeno da istraživanje još nije zavrešeno. Već tada mi je nešto bilo sumnjivo”, kazala je ona.

“Cryosave” je izazvao i regionalni problem. Nakon odluke nadležnog ministarstva, u Srbiji je sa njima prekinuta suradnja. Od 2007. iz Srbije je preko „Cryosavea“ pohranjeno 12 tisuća 864 doze matičnih stanica. Prosječna cijena ove usluge je oko 1680 eura. Na taj način prihodovano je više od 21 milijun eura.

“Kada neko ima neki oblik leukemije, neku urođenu ili stečenu slabost koštane srži, neki oblik urođene malokrvnosti, neki oblik slabosti imunog sistema, neke bolesti taloženja- tu je medicinski opravdano uraditi transplantaciju matičnim ćelijama”, navodi načelnica Odjeljenja za transplantaciju koštane srži Dragana Bujić.

Izvor BHRT-a, stručnjak za genetiku, ističe kako propagandni materijal određenih kompanija zna biti netačan. On kaže kako je za klijente bitna informacija kome se mogu obratiti, ako ova organizacija prestane s radom, što se uglavnom ne navodi prilikom potpisivanja ugovora.

“Bitno je istaći da je matičnim ćelijama trenutno, po europskim standardima, moguće liječiti samo hematološke probleme kao što je leukemija. Sve ostalo je na nivou nekog istraživanja. Da bi se napravila distinkcija između kompanije koja je ozbiljna i, nazovimo je, koja je tu samo marketinška, bitno je da onaj klijent koji se zanima ili odlučuje za matične ćelije, pogleda ugovor koji sklapa sa kućama, dakle, da li se on veže loko za kuću koja posluje u BiH ili pravi ugovor direktno sa bankom u koju pohranjuje matične ćelije”, navodi izvor.

U Bosni i Hercegovini trenutačno djeluje više organizacija, koje se bave pohranjivanjem matičnih stanica. Neke od njih već su doživjele sudbinu “Cryosave”-a, a klijentima objašnjavaju kako su zapravo bili samo marketinška agencija, što prilikom potpisivanja ugovora nisu isticali, navode sugovornici BHRT-a.