Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

General Wolters: Više od 60 pripadnika OS BiH spašavaju živote u Afganistanu

general Tod Wolters

Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters pohvalio je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, posebno u Afganistanu

Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters sastao se danas u Sarajevu s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš i drugim najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Sagovornici su razmijenili stavove o sigurnosnim pitanjima u BiH i regionu kao i o saradnji Ministarstva odbrane BiH i NATO-a.

“Dotakli smo se svih zakonskih obaveza koje ima Ministarstvo odbrane, a koje se tiču sudjelovanja u mirovnim misijama, u ovom slučaju sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga u NATO vođenim operacijama u Afganistanu, ocjenjivanja naših pripadnika Oružanih snaga, sudjelovanja u deminiranju. Razgovari smo o mogućim novim vidovima suradnje, jačanju te suradnje”, rekla je Pendeš.

Dodala je da je s Woltersom razgovala i o spremnosti da se pomogne BiH i Ministarstvu odbrane u cilju postizanja višeg stepena sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Wolters je pohvalio učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, posebno u Afganistanu.

“Više od 60 pripadnika Oružanih snaga BiH trenutno se nalazi Afganistanu, spašavaju živote i štite naše saveznike. U protekloj deceniji zemlja je učestvovala sa više od 1.500 pripadnika u misiji u Afganistanu. Ministrice, duboko se zahvaljujem na ovom doprinosu”, rekao je Wolters i dodao da se u “NATO-u i SACEUR-u raduju mogućnostima produbljena vojne saradnje s BiH”.