Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baza Butmir

Generalmajor Trischak preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

FNA_104415

Novi komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak rekao je da mu je tim imenovanjem ukazana velika čast i da će uložiti veliki napor i iskustvo kako bi opravdao ukazano povjerenje

Svečana primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a između odlazećeg generalmajora Martina Dorfera i nastupajućeg generalmajora Reinharda Trischaka upriličena je danas u bazi Butmir kod Sarajeva.

Dorfer, koji je bio na čelu misije EUFORA od marta 2018., rekao je na pres-konferenciji uoči ceremonije da je su u proteklih 15 mjeseci ostvarili napredak u rješavanju municije, oružja i eksploziva, deminiranju i registraciji i obilježavanju oružja te izvodili obuke s OSBiH i pružali podršku agencijama za provođenje zakona.

– Po mom mišljenju, članstvo u EU i članstvo u NATO-u ne treba povezivati jedno s drugim već je bolje da se odvijaju paralelno kako ne bi dolazilo do blokada – rekao je Dorfer.

Novi komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak rekao je da mu je tim imenovanjem ukazana velika čast i da će uložiti veliki napor i iskustvo kako bi opravdao ukazano povjerenje.

– Zadatak EUFOR-a i moja misija za vrijeme koje ću provesti ovdje na dužnosti je da nastavimo pomagati svim ljudima u BiH da žive zajedno u stabilnoj, održivoj, mirnoj i multietničkoj državi, doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju kroz podršku bh. institucijama te posvećeno pomagati OSBiH na putu uspjeha prema evropskim integracijama – istakao je Trischak.

Operativni komandant EUFOR-a generalpukovnik Olivier Rittimann naglasio je da previše ljudi u BiH i danas živi od toga što održava stare mržnje.

– Zato nam je potreban EUFOR koji može pedvidjeti moguće pogoršanje sigurnosnog i stabilnog okruženja, ali i EUFOR koji je spreman da primi i upravlja mnogo većim rezervnim snagama – kazao je Rittimann.

Generalmajor Trischak dolazi s pozicije Direktora za vojne politike Ministarstva odbrane Austrije.

Nakon simbolične primopredaje zastave EUFOR-a između odlazećeg i nastupajućeg komandanta, generalmajor Dorfer je odlikovan mađarskom “Medaljom časti za savez” koju mu je uručio bivši načelnik štaba EUFOR-a Brigadni general Horvath.