Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

regionalna turneja

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg stiže u BiH

Jens Stoltenberg
FOTO: Monika Ćubela Savić/Fena
Jens Stoltenberg

U ponedjeljak, 20. novembra, Stoltenberg će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetit će Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju od 19. do 22. novembra 2023. godine.

Prema najavi iz NATO-a, generalni sekretar NATO-a u nedjelju, 19. novembra, stiže u posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će imati radnu večeru s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak, 20. novembra, Stoltenberg će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, Christianom Schmidtom. On će se također susresti i s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i imati susrete s vojnim čelnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Nakon Kosova, generalni sekretar NATO-a će boraviti u utorak, 21. novembra, u Beogradu

Istog dana generalni sekretar NATO-a će nastaviti svoj put na Kosovo, gdje će razgovarati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani-Sandriu i premijerom Albinom Kurtijem. Također će posjetiti NATO-ov KFOR-ov kamp Nothing Hill, gdje će se susresti sa komandanton KFOR-a general-majorom Ulutaşom i obratiti se vojnicima. U okviru osjete Kosovu Stoltenberg će se sastati s direktorom NATO-ovog savjetodavnog i povezničkog tima, brigadnim generalom Hammersteinom.

Nakon Kosova, generalni sekretar NATO-a će boraviti u utorak, 21. novembra, u Beogradu. Imat će susrete s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Stoltenberg će također održati sastanak sa srbijanskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO-ovih projekata Nauka za mir i sigurnost.

Stoltenberg će otputovati i u Sjevernu Makedoniju

Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Sjevernu Makedoniju kako bi se sastao s predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Generalni sekretar će se također sastati s predsjednikom Skupštine Sjeverne Makedonije, Talatom Xhaferijem, te održati govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, generalni sekretar NATO-a će učestvovati na sastanku sa čelnicima saveznika iz regije. Premijer Albanije, Edi Rama, predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije, Robert Golob, pozvani su da prisustvuju.