Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema dogovora

Generalni štrajk radnika u zdravstvu na području BPK 5. februara

sindikat_zdravstvoBPK

Predstavnici sindikata podsjetili su da nije postignut dogovor sa pregovaračkim timom Vlade BPK za potpisivanje kolektivnog ugovora

Generalni štrajk zdravstvenih radnika na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje 5. februara i trajat će do ispunjenja zahtjeva – najavljeno je na današnjoj pres-konferenciji Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Predstavnici sindikata podsjetili su da nije postignut dogovor sa pregovaračkim timom Vlade BPK za potpisivanje kolektivnog ugovora. Naglasili su da su sve mogućnosti iscrpljene i da je štrajk neizbježan jer nije postignut dogovor o visini koeficijenata.

-Nažalost pregovori koji se vode već više od pet mjeseci nisu uspjeli i mi nismo imali drugog izbora već da donesemo jednoglasnu odluku o stupanju u generalni štrajk na području cijelog kantona. To je najnepopularnija mjera i dali smo sve od sebe da je izbjegnemo ali Vlada nije imala sluha, tako da smo prisiljeni na ovakav korak – kazao je predsjednik sindikata Emir Baščelija.

Da je štrajk neizbježan ukazuje i sastanak koji su članovi Vlade BPK Goražde jutros održali sa predstavnicima gradske uprave i menadžmentima zdravstvenih ustanova u cilju, kako je istaknuto, osiguranja minimuma uvjeta za pružane zdravstvenih usluga građanima.

– Zaključak sa poslodavcima je bio da u slučaju štrajka kod potpisivanja sporazuma o minimumu poslova, pacijenti ne smiju biti ni u kojem slučaju ugroženi – kazao je ministar zdravstva Eniz Halilović.

Pregovarački tim Vlade BPK Goražde danas je pozvao Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na zajednički sastanak, kako bi se u skladu sa zakonom formiralo Mirovno vijeće s ciljem postizanja dogovora i potpisivanja novog Kelektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na području BPK Goražde, a u cilju nastavka pružanja zdravstvene zaštite za dobrobit građana BPK Goražde.