Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra Glavni odbor SDA

Genjac: Bez obzira na konačnu odluku Bh. bloka uskoro bi se mogla formirati vlast

halid-genjac-1

Dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega Genjac smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) zasjedat će sutra, 9. februara, u Sarajevu kada će razmotriti aktuelnu političku situaciju u državi, ali i razgovarati o procesu implementacije izbornih rezultata nakon proteklih Općih izbora te uspostavi vlasti.

Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac u izjavi za Fenu pojasnio je da će u okviru rasprave o aktulenoj političkoj situaciji u BiH biti govora o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Genjac se osvrnuo i na odluku stranaka okupljenih u Bh. blok da ne žele biti u koaliciji sa SDA na entitetskom i državnom nivou, kazavši da ta dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka.

Podsjetio je i da je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala za sutra, 9. februara, sjednicu Glavnog odbora te Genjac smatra da će nakon definitivne odluke i definitivnog razjašnjena te situacije s Bosanskohercegovačkim blokom SDA imati jasnu situaciju.

– Tada će SDA pristupiti definitivnim dogovorima ili s Bh. blokom ili pojedinim članicama Bloka kojeg osim SDP-a čine još i Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, ili sa strankama koje imaju dovoljno izborne podrške da se osiguraju parlamentarne većine – dodao je Genjac.

Kako je kazao u ovom trenutku je rano govoriti o svim mogućim kombinacijama za formiranje vlasti.

No, zaključio je, nakon razgovora koje su predstavnici SDA vodili sve ovo postizborno vrijeme s brojnim političkim subjektima, postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god konačna odluka Bh. bloka bila.