Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genjac, Šepić i Konaković zajedno predali prijavu za izbore (FOTO)

BiH

cik prijave (1)
Foto: I. Kralj

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas su prijave za ovjeru učešće na Općim izborima 2018. predale Stranka demokratske akcije, Narod i pravda i Nezavisni blok.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac novinarima je izrazio očekivanje da će ta stranka ostati najznačajnija politička stranka po broju osvojenih mandata, kao i dobijenih glasova.

– To očekivanje temeljimo na rezultatima koje smo postigli. U vrijeme aktuelnog mandata BiH smo zatekli zaustavljenu na putu integrisanja u NATO i EU – kaže Genjac.

U odnosu na početak mandata ustvrdio je da su mnogi ekonomski pokazatelji pozitivni i u porastu, te da se BiH pokrenula na putu ka EU. Stabilizirani su, kako ističe, svi društveni segmenti – penzijski fond, gdje je zabilježen porast penzija, a stabiliziran je i uredno održavan fond za servisiranje boračkih naknada i invalidnina.

– Naravno ostvarene su pretpostavke da se u narednom mandatu pokrenu krupni i izuzetno značajni infrastrukturni projekti. To se odnosi na sredstva za izgradnju Koridora Vc i brzih cesta, te vjerujemo da će ono što je urađeno u ovom mandatu u smislu osiguranja pretpostavki, u narednom mandatu SDA i realizirati – poručio je Genjac.

U vezi s kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, podsjeća da je SDA pokrenula konsultacije s općinskim organizacijama, koje su se izjasnile, a i Kadrovska komisija iznijela je svoje stanovište u skladu sa svojim nadležnostima.

– Prijedlog komisije prihvatilo je stranačko Predsjedništvo te se opredijelilo da konačnu riječ da Konvencija stranke, koja je najznačajniji organ stranke nakon Kongresa – naveo je Genjac, dodajući da će kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva biti onaj koji dobije natpolovičnu većinu prisutnih članova od 262 člana Konvencije.

Ubjediljivu pobjedu u Kantonu Sarajevo na Općim izborima očekuje stranka “Narod i pravda“, čiji je osnivač Elmedin Konaković predao prijavu CIK-u za učešće na izborima i to za sve nivoe vlasti osim za člana Predsjedništva BiH.

Dobroj prolaznosti nada se i u drugim kantonima, kao što je Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Bosansko-podrinjski kanton.

– Mlada smo stranka i mislim da smo za mjesec dana, koliko postojimo, postigli rekord da napravimo politički “bum” s akcentom na Kanton Sarajevo, gdje smo za dvadesetak dana skupili više od 11.000 potpisa – rekao je Konaković.

 

Potcrtao je da, kao bivši kantonalni premijer, prihvata dio odgovornosti za trenutno loše stanje, smatrajući da je vrijeme za novu sredinu, u kojoj će se donijeti i nove politike.

U tome su stranci “Narod i pravda“ partneri svi oni koji se s ekonomijom, obrazovanjem, reformom zdravstva i drugim procesima mogu boriti za bolju BiH. Među njima, tvrdi, nisu SDA, a niti SDP BiH.

– Veoma smo kompatibilni i blizu da dogovorimo neke zajedničke nastupe s Senadom Šepićem. Pozivamo i ostale stranke iz Krajine, kao što je A-SDA, da se okupimo oko tog koalicionog predizbornog dogovora kako bi bili snaga broj 1 u BiH prije izbora, a nadam se i poslije izbora – rekao je Konaković.

Nakon predaje prijave za ovjeru učešća na ovogodišnjim izborima, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić ukazao je da su ljudi u BiH generalno spremni na “jednu novu politiku i promjenu koja će okrenuti državu ka stabilizaciji, evropskom putu i generalno razvoju i perspektivi BiH“

– To sigurno nije aktuelna vlast i to sigurno nisu neke druge vlasti koje su dosad imale priliku. Vjerujem da će se desiti promjena na oktobarskim izborima. Politika koju predvodim, ukoliko dobijemo šansu, može garantirati da ćemo mi to zaista realizirati – dodao je Šepić.