Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genjac: Uskoro prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

genjac

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac najavio je da će ta stranka u narednih desetak dana u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Genjac je naveo da je izrada tog dokumenta pri kraju, te da su u njemu izmjene koje sadrže zahtjeve iz presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava.

On je za “Nezavisne novine” potvrdio da u vezi sa pomenutim izmjenama Izbornog zakona postoje dva pitanja koja se tiču Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te jedno o nužnim intervencijama u Ustavu FBiH.

“Ustav FBiH kaže da se bira po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko takvog ima u skupštini kantona. Ustavni sud je po apelaciji Bože LJubića osporio raspored broja delegata po kantonima. Naime, ovo se vezuje za provođenje Aneksa sedam /Dejtonskog sporazuma/, koji nije proveden”, rekao je Genjac koji je u SDA zadužen i za pravna pitanja.

On ocjenjuje da je ovo pitanje važno, jer se mora osigurati konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH, od čega zavisi imenovanje izvršne vlasti u FBiH i formiranje Doma naroda BiH.

Na pitanje da li će to zadovoljiti HDZ, koji nudi svoja rješenja u vezi sa Izbornim zakonom BiH, Genjac je rekao da rješenje SDA “nije podložno tome da li zadovoljava nekoga”.

“Ono mora biti u skladu sa Ustavom FBiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Mi imamo problem s prijedlogom HDZ-a, jer u jednom broju kantona ukida mogućnost predstavljanja nekog od naroda. Recimo, Hrvati u Sarajevskom kantonu ili Bošnjaci u Livanjskom i Posavskom, ne bi mogli da budu predstavljeni u Domu naroda”, naveo je Genjac i naglasio da se o ovim stvarima ne može razgovarati.

Genjac je naveo i da se SDA, prilikom izrade prijedloga izmjena Izbornog Zakona BiH, bavila popunjavanjem Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer do sada, uglavnom, nije bilo dovoljno Srba izabranih u skupštinama kantona.

“To je dugogodišnji problem i tu će vjerovatno biti potrebne intervencije na Ustav FBiH koji kaže da se za delegate mogu birati samo oni koji su poslanici u skupštinama kantona. Tražimo rješenje šta da se radi u izuzetnim situacijama u kojima nema izabranih poslanika”, rekao je Genjac.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je izrazila nadu da prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH neće biti diskriminišući, već da će, prije svega, osigurati princip da jedan narod neće birati predstavnike drugom.