Glasanje o rezoluciji o Srebrenici odgođeno za srijedu

un1111
Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj je trebala biti razmatrana britanska rezolucija o Srebrenici, umjesto danas bit će održana sutra, javlja Aljazeera.
Nakon više sati odgode, ipak je odlučeno da sjednica bude održana sutra, nakon dodatnih primjedbi Rusije na tekst.
U verziji teksta koja je danas u opticaju, zadržana je formulacija o osudi genocida i pooštren dio koji se odnosi na njegovo negiranje. Dopunjena je i dijelom u kojem se govori o osudi svih ratnih zločina, počinjenih na svim stranama.Posljednja verzija britanskog prijedloga Rezolucije o Srebrenici podsjeća na obilježavanje 20. godišnjice genocida u kojem je život izgubilo više od 8.000 ljudi, a tisuće su raseljene.
Naglašava se činjenica da je Srebrenica, zajedno s bližom okolicom, bila zaštićena zona UN-a, te se osuđuju zločini na svim stranama.
Podsjećamo, Rusija je prvobitno zaprijetila vetom na Rezoluciju, a Kina je zatražila odgodu glasanja. Naime, kinesko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Srbiju da je stav te države o prijedlogu rezolucije o Srebrenici taj da je glasanje potrebno odložiti dok se postigne konsenzus svih članica, javlja RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.