BiH

ohr

Glasanje o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa odrediće budućnost Brčkog

18/03/2021

Kako je saopšteno iz OHR-a Scanlan smatra da je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa prilika za promjenu ove prakse, ali samo ako se usvoji u obliku koji je efikasan, operativan i u skladu sa standardima EU

Vlasti u Brčkom imaju priliku da 24. marta pokažu da budućnost distrikta stavljaju iznad svojih pojedinačnih interesa usvajanjem efikasnog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je usklađen sa Evropskom unijom, izjavio je supervizor za Brčko Michael Scanlan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa velikim sredstvima koja se dodjeljuju Brčkom, njegovi stanovnici trebalo bi da imaju najbolje javne službe, najbolje škole i bolnice i najdinamičniju privredu u BiH, ali nažalost, poslanici su prečesto koristili posebni budžetski koeficijent distrikta i svoje javne funkcije kako bi unaprijedili lične interese ili pokroviteljstva – često pod lažnim tvrdnjama da štite nacionalne interese. Kao rezultat, cijela zajednica trpi posljedice”, naveo je Scanlan.

Kako je saopšteno iz OHR-a Scanlan smatra da je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa prilika za promjenu ove prakse, ali samo ako se usvoji u obliku koji je efikasan, operativan i u skladu sa standardima EU. To između ostalog, podrazumijeva i odlučivanje prostom većinom u budućoj komisiji zaduženoj za utvrđivanje eventualnih sukoba interesa, neograničavanje definicije bližih srodnika samo na članove domaćinstva, te zadržavanje razumnih rokova za otklanjanje okolnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa.

“Ovo je signal koji poslanici Skupštine moraju poslati kako bi pokazali svoju opredijeljenost za poboljšanje transparentnosti budžetske potrošnje, integriteta javne službe, te otvorenosti distrikta za poslovna ulaganja”, istakao je supervizor za Brčko.

Dodao je da će ako to ne učine, biti nemoguće opravdati nastavak iznimne pomoći u resursima za Brčko. Prema njegovim riječima kako sada stvari stoje, širenje državne službe putem političkih veza i eksponencijalni rast subvencija izjedaju većinu budžeta Brčkog te kao rezultat, preostaju vrlo ograničena sredstva za kapitalne investicije za projekte poput novog mosta, javnog bazena ili stadiona.

“Stoga je poruka povjerenja koju bi poslalo usvajanje ovog zakona u odgovarajućem obliku bila presudna da Brčko zadrži pristup ovoj iznimnoj pomoći”, istakao je Scanlan.

Naglasio je da u tom kontekstu, pojedinačno izjašnjavanje u Skupštini pruža priliku poslanicima da demonstriraju svoju posvećenost građanima Brčkog, u čiju službu su i izabrani.

“Zahvaljujući zakonima kojima se uvodi veća transparentnost, a koji su usvojeni posljednjih mjeseci, Brčko kreće u pravcu javne potrošnje koja je više fokusirana na interes zajednice. Predstojeći primjeri ove prakse jesu utopljavanje škola i bolnica, transparentno i svrsishodno finansiranje organizacija civilnog društva, te izgradnja novog mosta preko rijeke Save. To je samo početak napretka koji stanovnici Brčkog mogu uživati, a usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u distriktu će to pretočiti u stvarnost”, naglasio je supervizor.

Scanlan se u srijedu sastao sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčko distrikta, te sa predsjednikom i dopredsjednikom Skupštine, kao i sa šefovima klubova HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a u Skupštini distrikta. U četvrtak se sastao sa šefom Odjeljenja za javnu sigurnost, kao i sa predstavnicima Omladinskog centra Vermont.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.