Izbori

Glasanje za predsjednika Hrvatske u Banjoj Luci: Hrvati u BiH očekuju više podrške

izbori bluka

Ivan Alandžak iz Šargovca kod Banjaluke od predsjedničkih izbora očekuje puno, ali kaže da se slabo šta mijenja.

Hrvatski državljani s pravom glasa danas u Konzulatu Republike Hrvatske u Banjaluci na dva biračka mjesta biraju između dvoje kandidata na drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Najviše glasova u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske održanom 22. decembra prošle godine dobili su aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i bivši predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, ispred Socijaldemokratske partije (SDP).

Ivan Alandžak iz Šargovca kod Banjaluke od predsjedničkih izbora očekuje puno, ali kaže da se slabo šta mijenja.

“Svaki puta glasujemo, ovi gore – ne vide nas, ne vide našu djecu koja su istjerana iz Banjaluke, godinama žive po svijetu, a mi ovdje tugujemo za njima, niko više ne spominje i ne priča, niko se ne interesuje za njih da se vrate”, rekao je Anadžak.

On bi volio da bude bolje, a smatra da u tome može mnogo pomogne osoba koja bude izabrana za predsjednika Hrvatske.

“Očekujemo, ja uvijek kažem sutra će biti bolje i očekujemo da bude bolje, ali, Bože daj zdravlja, vidjećemo”, kazao je on.

Manda Kovačić iz Kotor Varoši kaže da za sada ne očekuje ništa, a da će znati može li očekivati nešto kada budu objavljeni rezultati glasanja.

“Zavisi ko će pobijediti”, rekla je ona.

Ilija Milovac iz Banjaluke glasao je, iako ne očekuje ništa.

“Od izbora ne očekujem ništa jer to je u drugoj državi”, kazao je Milovac i dodao da se sve svodi samo na predizborna obećanja i da lažu svi koji kažu da će pomoći.

Banjalučanin Ljubomir Horvat smatra da osoba koja je na čelu Hrvatske može imati mnogo uticaja na život Hrvata u BiH ukoliko to želi.

“Nema puno ovlasti, ali može bar psihički da podigne moral ovom jadnom stanovništvu u BiH”, rekao je on.

Dodao je da su Hrvati sa pravom glasa u BiH inertni i nemaju volje, jer se o njima vrlo malo vodi briga.