"STANJE U PRAVOSUĐU"

Glavna tužiteljica Gordana Tadić pristala na saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom

gordana tadic

Zanimljivo je da je Tadić odabrala termin u vrijeme kada se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a kojoj prisustvuju i članovi Komisije koja će je saslušati

Piše: S. Degirmendžić

U Sarajevu će danas (od 14,30 sati) biti održana sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Na sjednici će kao svjedok biti saslušana glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić.

Kako je vidljivo iz najavljenog dnevnog reda, glavna tužiteljica je zatražila da “na sjedici Privremene istražne komisije ne bude prisutan poslanik/član komisije protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak pod brojem S1 2 K 034454 20 K zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.”

Pretpostavlja se da je riječ o Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti i aktuelnom zastupniku u Predstavničkom domu PSBiH, a koji je ujedno i član ove Komisije.

Inače, Komisija je u više navrata pozivala Tadić da se odazove saslušanju, a 30. septembra ponuđeno joj je čak 11 termina, a na koje se mogla odazvati do 15. novembra. Kako saznaje Fokus Tadić je danas uputila prijedlog da danas bude i saslušana, što je Komisija prihvatila.

Zanimljivo je da je Tadić odabrala termin u vrijeme kada se održava sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a kojoj prisustvuju i članovi Komisije koja će je saslušati.