Glavni odbor SDA pozvao NSRS da stavi van snage odluku o provođenju referenduma

SDA Glavni Odbor 2711

Glavni odbor Stranke demokratske akcije najoštrije je osudio odluku Narodne skupštine RS o zakazivanju referenduma 25. septembar kao najgrublje kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upozoravaju da bi eventualno provođenje referenduma zakazanog za 25. septembar bio uvod za referendume o ukidanju ingerencija pravosudnih i drugih institucija BiH i za referendum o otcjepljenju RS od BiH, što bi bio početak rušenja Mirovnog sporazuma i početak rušenja mira u BiH, a vjerovatno i u regionu, navodi se u saopćenju SDA.

Glavni odbor, koji je danas zasjedao u Jajcu, pozvao je Narodnu skupštinu RS da stavi van snage odluku o provođenju referenduma, te naveo da je u suprotnom nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu.

Prvenstveno smatraju da je OHR dužan da, u skladu sa svojim obavezama, donese odluku o zabrani održavanja referenduma.

Od institucija BiH traže da ispune svoju ustavnu obavezu i zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH, što se prvenstveno odnosi na Ustavni sud BiH i bh. pravosudne institucije.

Glavni odbor SDA smatra odgovornim pristupom i izrazom dobre volje odluku vlasti Republike Srbije da ne podrže antidejtonske i protivustavne referendumske aktivnosti entiteta RS. Međutim, podsjeća da je Republika Srbija nasljednik Savezne Republike Jugoslavije koja je u svoje ime i, kao ovlaštena, uime RS-a potpisala Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini čime je preuzela “obavezu da implementira Sporazum striktno i posljedično”.

Navode da to podrazumijeva nemiješanje u unutarnja pitanja suverene i ravnopravne države Bosne i Hercegovine, ali i obavezu Republike Srbije da, ne samo verbalno, već prije svega efektivno odvraća RS od nasrtaja na poredak i institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, što je zajednički interes BiH i Srbije i neophodan okvir za izgradnju povjerenja, napredak, investicije i razvoj obje države.

Glavni odbor je podržao aktivnosti predsjednika stranke Bakira Izetbegovića i rukovodstva stranke na sprečavanju antidejtonskih i protivustavnih nasrtaja iz RS-a.

Osim toga, pozdravljen je reformski, integracijski i ekonomski napredak ostvaren radom Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH predvođenih premijerima iz SDA, navodi se.

Naglašavaju da nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usaglašavanja mehanizma koordinacije, opravdano očekuju dostavljanje upitnika iz Brisela i približavanje Bosne i Hercegovine kandidatskom statusu.

Glavni odbor je pozdravio i usvajanje Pregleda odbrane u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Odluku Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na Bosnu i Hercegovinu, nakon čega očekuju ubrzavanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Smatraju da navedeni integracijski napredak znači novi poticaj bh. institucijama za daljnji rad na EU i NATO integrisanju Bosne i Hercegovine, što je sigurna perspektiva za njenu stabilnost i ekonomski razvoj.

Glavni odbor je pozdravio “odgovoran odnos i dobru saradnju unutar koalicije SDA-SBB”, za koju tvrde da je stabilizirala vlade na svim nivoima u BiH u periodu kada je ta stabilnost izuzetno značajna, te je podržao izmjene Zakona o igrama na sreću i insistira da parlamentarna procedura donošenja tog zakona bude efikasno i što prije okončana, saopćeno je iz SDA.

Također, kao temeljne programske ciljeve te stranke istakao je jačanje i ekonomski razvoj cjelovite, demokratske, pravne države BiH, države ravnoprvnih naroda i građana i njeno euro-atlanstko integrisanje; očuvanje mira i stabilnosti te institucionalno jačanje povjerenja u državu, kao i prijateljsku saradnju sa susjednim državama na principima uvažavnja i ravnoprvnosti.