Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glavni odbor SDP-a: Na sceni je razgradnja državnih institucija (FOTO)

BiH

sdp
Foto: I. Kralj

Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH su na početku današnje sjednice pozdravili oslobađanje od svih optužbi Ilije Jurišića, koji je pravosnažnom presudom Apelacijskog suda u Beogradu dokazao svoju potpunu nevinost u slučaju Tuzlanska kolona, čime je jasno dokazano da je časno i pošteno branio Tuzlu i BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na sjednici Glavnog odbora je zaključeno da se politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno usložila i da nema naznaka da će se ovakva situacija u dogledno vrijeme popraviti.

sdp 4 lagumdzija

Dokaz tome je da Vijeće ministara BiH još ne radi u punom kapacitetu, dok se na entitetskim nivoima nastavlja samovolja Vlade FBiH prilikom donošenja zakona bitnih za građane, a u Republici Srpskoj se nastavlja bjesomučni rat vlasti i opozicije, zbog kojeg najviše trpe građani ovog entiteta.

Na sjednici je osuđeno usvajanje mehanizma koordinacije, čijim su usvajanjem od strane Vijeća ministara BiH kantoni i entiteti dobili svoj međunarodno – pravni subjektivitet. Ovom odlukom proces pregovaranja sa EU podijeljen je između države, entiteta, Brčko Distrikta i svih kantona u FBiH, koji sada imaju jednaka prava u tom procesu.

sdp3

Posljedice toga smo mogli vidjeti nedavno, kada su određeni kantoni usporavali potpisivanje ugovora BiH sa Evropskim policijskim uredom – EUROPOL, što je dovelo u opasnost saradnju naše zemlje i ove evropske agencije.

Nažalost, ovo nije jedini proces razgradnje državnih institucija, nego se to nastavlja i sa prijedlogom novog Zakona o sudovima BiH, u kojem se planira osnivanje Višeg suda BiH. SDA je svjesno ovaj proces prepustila u ruke HDZ-u i SNSD-u, a javnosti se pokušava podvaliti kao veliki uspjeh formiranje Višeg suda, iako se tu radi o čistom fizičkom izdvajanju postojećeg Apelacionog odjeljenja Suda BiH u posebnu instituciju. Time SDA, HDZ i SNSD žele zaustaviti osnivanje Vrhovnog suda BiH, koji bi bio garant jednakosti prava svih građana BiH.

sdp2

Članovi Glavnog odbora su pozdravili odluku Ustavnog suda FBiH o proglašenju neustavnim Zakona o radu FBiH, čime je ovaj Zakon stavljen van snage, dok je odluka donesena i na osnovu inicijative delegata SDP BiH u federalnom Domu naroda. Na sjednici je još jednom upućen poziv Vladi FBiH da u ponovljenoj proceduri usvajanja Zakona o radu ispoštuje elementarnu demokratsku proceduru i prihvati amandmane SDP-a na ovaj Zakon, koji, prilikom njegovog usvajanja, nisu ni razmatrani od strane Vlade FBiH. U protivnom, SDP opet neće dati podršku novom Zakonu o radu FBiH.

Na sjednici je usvojen Pravilnik o kandidovanju na lokalnim izborima 2016. godine, kao i pravilnici o održavanju unutarpartijskih izbora u SDP BiH.