Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesionalan odgovor

Glavni tužilac Kajganić pojasnio Sanji Vulić kako se procesuira Dodik

kajganic vulic dodik
Foto: BIRN/ FENA/ Pixsell

Dok je poslanica SNSD-a pitanjima izlazila izvan okvira, prvi čovjek Tužilaštva BiH je odgovorio: Tužilački tim za Dodika formiran je u skladu sa pravilnicima

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić odgovorio je pisanim putem poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanji Vulić na njeno pitanje koje je glasilo: Kako je i po čijem nalogu odredio Nedima Ćosića za tužioca u predmetu „Milorad Dodik i drugi“.

Glavni tužilac BiH je, za razliku od Vulić, koja je pored ovog pitanja javno pokušala i diskreditirati tužioca Ćosića, odgovorio izrazito profesionalno.

Faksimil odgovora Kajganića o Dodiku

-Od 30. juna od 10. jula 2023. u predmetu je postupala tužiteljica kojoj je spis dodijeljen u skladu sa sistemom za automatsku alokaciju predmeta, da bi potom, zbog njene privremene spriječenosti, za postupanje u predmetu bio određen tužilački tim koji je formiran u skladu sa važećim pravilnicima te su za članove tima određeni svi tužioci Odsjeka za međunarodnu pravnu pomoć i ostala krivična djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, koji su u relevantno vrijeme bili na raspolaganju, kao i odsjeka nadležnog za procesuiranje predmetnog krivičnog djela – stoji u odgovoru glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića.

Inače, Vulić je od Kajganića čak tražila da joj odgovori i da li su tužilac Ćosić i sutkinja Jasmina Ćosić Dedović u srodstvu. Odgovor na ovo pitanje je, naravno, izostao, jednako kao i na njene pokušaje diskreditacije tužioca Ćosića vezano za njegov staž, kao i o navodima o određenim aferama.

Dodatno je u svom pitanju konstatovala i da se optužnica protiv njenog stranačkog šefa diže po nepostojećem zakonu.