Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Glavni tužioci u BiH: Zajedničkim naporima stati u kraj organiziranim kriminalnim grupama

Slika-Koordinacija tuzitelja u BiH-1. (1)

U proteklih nekoliko mjeseci realiziran je veći broj operacija i aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH i entitetskih tužilaštava

Glavni tužioci i zamjenici glavnih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tužilaštava Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i Kantona Sarajevo razgovarali su o koordinaciji zajedničkih aktivnosti tužilačkih organizacija u borbi protiv teških oblika organiziranog kriminala.

Učesnici sastanka svjesni su da samo zajedničkim djelovanjem mogu ponuditi adekvatan odgovor na organizirani kriminal koji je poprimio zabrinjavajuće razmjere u BiH te su dogovorili konkretne mjere i aktivnosti koje će unaprijediti borbu protiv ovih oblika kriminala.

U proteklih nekoliko mjeseci realiziran je veći broj operacija i aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH i entitetskih tužilaštava, koje predstavljaju značajne pomake u borbi protiv organiziranog kriminala, a realizacijom dogovorenih mjera i aktivnosti očekuje se jos brži i efikasniji odgovor tužilaštava i policijskih agencija.

Nedavni tragični događaji i ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića pokazali su da se samo koordinacijom i zajedničkim radom tužilaštava i policijskih agencija mogu razriješiti tako teška krivična djela, rečeno je na sastanku.

Glavni tužioci izrazili su bezrezervnu opredijeljenost da će tužilački sistem u BiH zajedničkim naporima i koordiniranim korištenjem resursa stati u kraj organiziranim kriminalnim grupama u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.