Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjedočanstvo Revde Efendić

Gledala sam kad ženi oteše dijete: Kaže joj “samo smo ti ga uzeli što se zove Naser”

New Project – 2022-07-11T113901.256

Sa sobom je Revda nosila bebu i sina koji nije upisao ni prvi razred

Porodice 50 žrtava genocida u Srebrenici posljednji put se opraštaju od svojih najmilijih. Neke će ukopati danas samo nekoliko kostiju svojih očeva, sinova, djedova, muževa i ostalih članova porodice.

Revda Efendić je u genocidu izgubila oca, brata i supruga.

“Sve sam gledala svojim očima. I autobusi kada su došli, kada su nas razdvajali, kada su ženi dijete iz ruku uzeli… Ja sam je čuvala, samo što je ona povikala “držite mi Nasera”, onaj je jedan dočekao dijete, a ja nju držim, i mislim sad sam ja na redu, sad će uzeti i meni. Kaže “samo smo ti ga uzeli što mu je ime Naser”, prisjetila se Efendić u izjavi na TVN1.

Sa sobom je Revda nosila bebu i sina koji nije upisao ni prvi razred.

“Kada sam ušla u autobus, rekli su mi da skinem majicu. Kad su ubijali u jednoj hali, meni je prhnula krv po prsima. Dok sam kćerku držala u naručju jedan mi je rekao da skinem majicu i obučem drugu koju su mi oni dali. Kažem neću i da mi je kćerka bolesna, i da je iskašljavala krv i da je to od nje. Pustili su me”, dodala je.

“U tom hangaru smo svega vidjeli. Nekoga što ga zovu Cole, znam da su ga zovnuli Cole, objasili su ga za noge i preklali. Tada su mene izvele dvije žene i rekle mi ne idi više u hangar zbog djeteta”, ispričala je Revda.

“Kad je došlo vrijeme evakuacije, muškarce kupe, oteše moga babu od nas, i odvedoše nekuda na drugu stranu, otada više ništa nismo znali dok ga nismo pronašli da se ukopa”, kazao je Efendić.