Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komisija psbih

Godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni zbog saobraćajnih prekršaja

saobracajna policija ks mupks
Foto: Fena/ Ilustracija

Komisija za saobraćaj i komunikacije znanju primila Dopunu informacije o prenosu javnih poslova

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) k znanju je primljena Dopuna informacije Ministarstva komunikacija i prometa BiH o prijenosu javnih poslova.

U vezi sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje Prijedloga odluke o javnom saslušanju – stanje u oblasti prijenosa javnih ovlaštenja koje je realiziralo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, a čiji je predlagač Šemsudin Mehmedović, Komisija je usvojila zaključak po kome se neće izjašnjavati o ovoj tački dnevnog reda dok se ne završi državna revizija u ovom Ministarstvu.

Komisija je razmotrila informacije i odgovore dostavljene u skladu sa zaključcima s tematske sjednice Komisije, te primila k znanju Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH o Prednacrtu zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kao i odgovor Ministarstva pravde Republike Srpske.

Komisija je primila k znanju i Izjašnjenje Agencije za za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, te usvojila zaključak kojim je konstatirala da u Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje zastari oko šest miliona KM novčanih kazni koje su izrečene zbog saobraćajnih prekršaja.

Traži od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH da Komisiji dostavi informaciju da li je, u skladu s članom 9. stav (1) Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja prekršajne evidencije, za period 2021. i 2022. godina dostavljala izvještaj Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu pravde, Ministarstvu pravde Republike Srpske i Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o nenaplaćenim novčanim kaznama koje imaju rok naplativosti tri godine, počev od dana unosa novčane kazne u elektronsku evidenciju podataka.

K znanju su primljene Informacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi sa izradom novog Zakona o poštanskom sistemu Bosne i Hercegovine, Informacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH o aktivnostima na realizaciji strateškog projekta izgradnje autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd, te Informacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH, dostavljena po zaključku s 10. sjednice Komisije.

Članovi Komisije primili su k znanju i Informaciju o održanom sastanku s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, te usvojili zaključak kojim traže od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da Komisiji dostavi sveobuhvatnu informaciju o naplati i raspodjeli RTV takse, kao i mogući prijedlog za prevladavanje evidentnih problema u funkcioniranju naplate i raspodjele RTV takse, saopćeno je iz PSBiH.