BiH

Najmlađa žrtva imala četiri godine

Godišnjica stradanja Hrvata u Grabovici

09/09/2020

17 žrtava vode se još kao nestale

Danas se obilježava 27. godišnjica stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice, koje su pripadnici Armije BiH pogubili u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine.

Bit će položeni vijenci kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici.

Ovaj ratni zločin dogodio u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četvorogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Zločin u Grabovici se dogodio tokom operacije „Neretva ‘93“, čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara, saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je krivične odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH, Sefera Halilovića, kreatora operacije „Neretva ‘93“. Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini su odgovarali bivši pripadnici Armije RBiH i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

UDIK je prošle godine objavio knjigu Ratni zločin u Grabovici – presude koja dokumentuje pomenute predmete koji su doneseni pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Kantonalnim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH. Unutar knjige nalazi se i lista žrtava ovog ratnog zločina. Knjiga je objavljena u znak sjećanja na nevino ubijene stanovnike Grabovice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.